Prøv et job i udlandet

Et job i udlandet - eller i det mindste langt væk - giver gode erfaringer og et par lækre linjer i CV’et, men forbered dig grundigt, før du rykker teltpælene op.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et af de oplagte steder at søge job langt fra Syddanmark er i Grønland, hvor kommunerne er ved at skulle besætte mange stillinger, nu hvor den grønlandske lærerforening Imak og de offentlige arbejdsgivere ikke længere er i konflikt med hinanden.

Der foreligger ingen aktuel opgørelse, men Imak vurderede sidste år, at der var flere end hundrede ledige stillinger, som lærere, uddannet i Danmark, kan søge. De fleste er på skoler i bygder og i såkaldte yderdistrikter.

Det er en stor fordel at magte en af de tre varianter af det grønlandske sprog, hvis man skal arbejde som lærer, men hver syvende ansatte i folkeskolen taler ikke grønlandsk, og der er plads til flere, da Grønlands egen læreruddannelse ikke dækker behovet for pædagogiske medarbejdere.

Generelt har lærere i Grønland stor undervisningsmæssig frihed med gode muligheder for at bruge personlige og faglige kvalifikationer. Nyansatte får betalt rejsen frem og tilbage samt transport af bohave, hvis de beholder jobbet i tre år. Men det er noget helt andet at være lærer i Grønland end i Danmark, så det gælder om at forberede sig godt og tænke situationen grundigt igennem.

 

Europaskoler

Der findes 14 Europaskoler, og der er i alt ansat 35 danske lærere eller skoleledere på skoler i Belgien, Luxembourg, England og  Tyskland.

Jobbene slås op af Ministeriet for Børn og Undervisning, og forudsætningen for at komme i betragtning er, at du har fire, fem års undervisningserfaring, og enten kan passe ind i underskolen op til 5. klasse eller i overskolen fra 6. til 13. klasse. Man skal også have det, som ministeriets embedsmænd kalder betydelig faglig bredde.

Europaskolerne har generelt et mere autoritært og mere centralstyret undervisningsmiljø, end vi kender det i Danmark. Som regel er en lærer ansat på skolen i tre perioder, der i alt varer ni år. Det vil sige, at man skal være parat til for alvor at rykke teltpælene op fra den danske muld.

Sydslesvig og Island

De 47 skoler syd for den dansk-tyske grænse er en stor arbejdsplads for lærere fra Danmark. Skolerne hører under Dansk Skoleforening for Sydslesvig, og der går over 5000 elever på dem. Der stilles ikke særlige krav til lærere, der søger job.

En meget lille arbejdsplads er det undervisningsprojekt, som den danske og den islandske stat har i fællesskab. Der er kun få jobs, men de ansatte får til gengæld rig lejlighed til at se en masse skoler rundt omkring i Island.

De danske rejselærere på Island skal have dansk og et fremmedsprog som linjefag. De skal have undervisningserfaring med dansk fra 5. klasse og opefter og være fortrolig med moderne fremmedsprogspædagogik.

Andre steder

Der er mulighed for at arbejde som lærer i mange andre lande, men det er langt fra sikkert, at din uddannelse giver ret til at undervise. Hvis du søger et job i udlandet, er det derfor en god idé at tjekke, hvad de lokale myndigheder siger til dine eksamenspapirer. Det er også en god idé at kontakte den lokale lærerorganisation for at høre nærmere om jobbet, om ansættelsesforholdene og om mulighederne for at få arbejdstilladelse.