Madkundskab
0   307

Danske elever slanker sig uden grund

Danmark er det land i vesten, hvor flest 11-15-årige forsøger at tabe sig. På trods af, at Danmark har færrest overvægtige i aldersgruppen. Vi må se på vores kampagner, mener lektor.

Slankekure er et hit blandt de ældste skoleelever i Danmark. En ny undersøgelse fra WHO indikerer, at unge i Danmark og specielt piger har en urealistisk opfattelse af idealvægt. 27 procent af de 11-årige, 37 procent af de 13-årige og 37 procent af de 15-årige danske piger har prøvet at tabe sig. I den helt anden ende af skalaen Sverige. Her har kun 6 % af de 11-årige svenske piger forsøgt at smide nogle kilo. Det viser den internationale skolebørnsundersøgelse, HBSC (Health Behaviour in School-aged Children), som verdenssundhedsorganisationen WHO offentliggør i dag.  

Lektor på Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, Mette Rasmussen har stået for at indsamle de danske data, og hun er overrasket over, at  Danmark har flest unge, der har prøvet at slanke sig, når man sammenligner med 38 andre lande.

"Hvis det er udtryk for en negativ kropsopfattelse, er det noget, vi skal tage stilling til", siger Mette Rasmussen. "Den vægtreducerende adfærd henleder opmærksomheden på det store og nødvendige arbejde, vi gør for at forebygge overvægt. Vi skal have en balance i vores kommunikation, så mange unge ikke får en negativ kropsopfattelse".

Flest piger vil være tynde

Artiklen fortsætter under banneret

Der er væsentlig færre drenge end piger, som har prøvet at tabe sig, men igen er andelen dobbelt så stor i Danmark i forhold til Sverige, mens Norge ligger imellem. 42 procent af de 13-årige piger synes, de er for tykke, mens 25 procent af de 13-årige drenge har samme holdning.  

"Når puberteten begynder, så vil fedtmængden stige på kvindekroppen, men stemmer ikke nødvendigvis ens med det mediebillede, der er", siger Mette Rasmussen.

Hun mener, at det bedste man kan gøre er, at gøre sundhed til en integreret del af skolen.

"Hvis vi sørger for, at der er strukturer, der muliggør sund levevis, gør vi det nemmere", siger Mette Rasmussen.

Den internationale rapport udkommer hvert fjerde år. Nogle af de danske tal har været offentliggjort tidligere i forbindelse med den danske skolebørnsundersøgelse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
671 andre er allerede tilmeldt