Danmark har markant flere 13-årige, der har forsøgt at tabe sig, end Sverige har.

Danske elever slanker sig uden grund

Danmark er det land i vesten, hvor flest 11-15-årige forsøger at tabe sig. På trods af, at Danmark har færrest overvægtige i aldersgruppen. Vi må se på vores kampagner, mener lektor.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Slankekure er et hit blandt de ældste skoleelever i Danmark. En ny undersøgelse fra WHO indikerer, at unge i Danmark og specielt piger har en urealistisk opfattelse af idealvægt. 27 procent af de 11-årige, 37 procent af de 13-årige og 37 procent af de 15-årige danske piger har prøvet at tabe sig. I den helt anden ende af skalaen Sverige. Her har kun 6 % af de 11-årige svenske piger forsøgt at smide nogle kilo. Det viser den internationale skolebørnsundersøgelse, HBSC (Health Behaviour in School-aged Children), som verdenssundhedsorganisationen WHO offentliggør i dag.  

Lektor på Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, Mette Rasmussen har stået for at indsamle de danske data, og hun er overrasket over, at  Danmark har flest unge, der har prøvet at slanke sig, når man sammenligner med 38 andre lande.

"Hvis det er udtryk for en negativ kropsopfattelse, er det noget, vi skal tage stilling til", siger Mette Rasmussen. "Den vægtreducerende adfærd henleder opmærksomheden på det store og nødvendige arbejde, vi gør for at forebygge overvægt. Vi skal have en balance i vores kommunikation, så mange unge ikke får en negativ kropsopfattelse".

Anmeldelse: Kampen mod kroppen

Flest piger vil være tynde

Der er væsentlig færre drenge end piger, som har prøvet at tabe sig, men igen er andelen dobbelt så stor i Danmark i forhold til Sverige, mens Norge ligger imellem. 42 procent af de 13-årige piger synes, de er for tykke, mens 25 procent af de 13-årige drenge har samme holdning.  

"Når puberteten begynder, så vil fedtmængden stige på kvindekroppen, men stemmer ikke nødvendigvis ens med det mediebillede, der er", siger Mette Rasmussen.

Hun mener, at det bedste man kan gøre er, at gøre sundhed til en integreret del af skolen.

"Hvis vi sørger for, at der er strukturer, der muliggør sund levevis, gør vi det nemmere", siger Mette Rasmussen.

Den internationale rapport udkommer hvert fjerde år. Nogle af de danske tal har været offentliggjort tidligere i forbindelse med den danske skolebørnsundersøgelse.

Læs mere

Rapporten "Social determinants of health andwell-beeing among young people"