Anmeldelse

Kampen mod kroppen

Kampen mod kroppen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I bogen gives der stemmer til ni unge, som lider af forskellige former for spiseforstyrrelser. Gennem historierne og illustrative, personlige fotografier får vi indblik i, hvordan kampen om kropskontrol glider ud over normalitetskanten og ender i hemmelige liv og personlige tragedier.

Fakta:

Titel: Kampen mod kroppen

Forfatter: Per Straarup Søndergaard

ISBN: 9788770903998

Pris: 249 kroner

Sider: 168 sider

Type: Bog

Forlag: Turbine Forlaget

Anoreksi - hvor man slanker sig til skeletstørrelse. Bulimi - madindtaget reguleres via opkastning. Overspisning - kost bliver trøst, sjælen gemmes bag kropspanseret. Ortoreksi - sygelig fokus på sund mad. Megareksi - den ekstremt trænede, muskuløse krop (ved hjælp af steroider) dækker over en spinkel psyke. Cutting som ledsagesymptom. Og bagved lurer dødsangst, tomhed, depression og social isolation. Mange har haft karriereforløb som elitesportsfolk, hvor kropsudformning er et centralt succeskriterium.

Via behandlerinterview får vi indblik i de dybere årsager til spiseforstyrrelser, og hvorfor unge vælger kroppen til at udtrykke identitetsproblemer og seksuel usikkerhed. Hovedfaktorer er individualisering, mediernes billeder af en sund livsstil, filosofien om den perfekt konstruerede krop og krav om succes på alle livsområder. Vi får indblik i, hvor vanskelig behandlingen er, og i de livslange konsekvenser i form af organbeskadigelse, knogleskørhed og infertilitet.

Det er tit lærere/trænere, der først bliver klar over spiseforstyrrelsen, som den unge har mistet kontrol over, og slår alarm. Familie og venner er ofte fanget i blindhed.

Bogen er forsynet med faktabokse og henvisning til hjælpemuligheder. En flot bog, som konstruktivt kan anvendes i de store klasser.

Powered by Labrador CMS