Daginstitutioner/før-skole
0   3222

Tv om læsning på dk4

Læsning og skrivning er ikke kun en sag for skolen. Læsning og 
skrivning i skolen er ikke kun en sag for dansklæreren.

Læsemagasinet 1 - se her (klik på de fire pile for fuld skærm)

»Vores fem-fem-fem-træning virker. Vi bliver meget hurtigere til at læse. Vi véd det, for vi har testet det«, siger Kim Jørgensen. Han går i 9. klasse på Vemmelev Skole mellem Korsør og Slagelse og er med i en af de otte tv-udsendelser om læsning og skrivning, som Folkeskolen er med til at producere. I »Læsemagasinet« på dk4 - og på folkeskolen.dk - sættes der fokus på, hvad der virker. Og på at give inspiration om læsning og skrivning til forældre, pædagoger og lærere. Sammen med hver udsendelse bringes artikler med ideer, forslag og baggrundsviden på folkeskolen.dk

Læsning i alle fag

»Den måde, vi træner med dobbeltcirkel, rollelæsning og quiz og byt på, gør det meget lettere og sjovere at lære noget i alle fagene. Også matematik - og også det lidt kedelige«, fortæller Anne Kanstrup, som går i 6. klasse på Eggeslevmagle Skole i Skælskør.

Men læseinteressen begynder tidligere

»Hvor står der rumskib?« spørger Viktoria på tre. »Dér«, svarer hendes far, mens han fører fingeren fra venstre mod højre under ordet.

Artiklen fortsætter under banneret

»Læsemagasinet« på dk4 og folkeskolen.dk

• Første udsendelse hedder »Læseleg med små børn«. Sammen med læseforsker Kjeld Kjertmann og pædagogisk konsulent Lena Bülow-Olsen ser magasinet på læse- og skriveleg med ordkort sammen med to-treårige. Udsendelsen vises første gang på dk4 fredag den 23. marts, klokken 18.30, og tirsdag den 27. marts, klokken 20.00.

• Anden udsendelse hedder »De læser i børnehaven«. Sammen med Helle Bylander, der er master i sprogtilegnelse, og Caroline Sehested, der er master i børnelitteratur, ser magasinet på skrive- og læseleg i børnehaven. Udsendelsen vises første gang på dk4 søndag den 25. marts, klokken 20.30, og onsdag den 28. marts, klokken 18.30.

• Senere følger udsendelser om læsning og skrivning i indskolingen, faglig læsning på mellemtrinet og litteraturlæsning og hurtiglæsning i 9. klasse og ungdomsuddannelserne. Udsendelserne er på 25 minutter og kan også ses på folkeskolen.dk og på videnomlaesning.dk

»Jordboen er en kat, der hedder Misser«, lyder storesøster Mathildes kommentar. Hun er seks og kender historien. De to søskende er med i det første program, »Læseleg med små børn«, som sendes første gang fredag den 23. marts, klokken 18.30.

Videncenter for Læsning

I magasinprogrammerne sætter folkeskolen.dk fokus på læsning og skrivning i samarbejde med Nationalt Videncenter for Læsning. Fra små børns nysgerrige leg med ord og bogstaver derhjemme og i børnehaven til arbejdet med at give eleverne gode læse- og skriveoplevelser og gøre dem til sikre læsere i indskolingen. Fra læsning i fagene på mellemtrinet til litteraturlæsning og træning i hurtiglæsning i udskolingen. Og fra brobygningen mellem folkeskole og ungdomsuddannelser til dansk og matematik på teknisk skole med læsesvage elever.

Læsemagasinet 2 - se her (klik på de fire pile for fuld skærm)L


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.707 andre er allerede tilmeldt