DLF hjalp lærerne i Gambia

Gambia Teachers Union har vokset sig større og stærkere med bistand fra DLF. Nu vil gambierne videre med et nyt projekt med fokus på pædagogik og fjernundervisning.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det, man siger, er man selv.

"Vi er blevet en meget stærk fagforening", siger Antoinette Corr, generalsekretær i Gambia Teachers Union (GTU).

Hun er også stærk. Antoinette Corr har ordet i sin magt, og når hun taler, så lytter regeringen. I dag sidder GTU med ved bordet i det meste lovforberedende arbejde.

Det er 10 år siden DLF og den svenske lærerforening i fællesskab kom deres gambiske søsterorganisation til undsætning - med rådgivning, træning of trainers og masser af kurser for tillidsrepræsentanterne, foruden en kontant støtte til lønninger, en blå Nissan firehjulstrækker og to motorcykler.

Projektet lykkedes

GTU lærte hurtigt de nye metoder til at uddanne tillidsrepræsentanter. For eksempel trænede GTU 450 tillidsrepræsentanter til at lave studiekredse for lærerne ude i landet.

Det betød flere aktive græsrødder, ny ansigter i bestyrelsesarbejdet og flere medlemmer, fortæller Antoinette Corr.

Den gang var de 4500 medlemmer. Nu er de 6000 og har gennemført et generationsskifte i en ellers lidt støvet forening.

Fagligt arbejde nytter

Den danske lærer-bistand er historien om, at fagforeningsarbejde nytter; både GTUs faglige arbejde lokalt og DLF's arbejde internationalt.

De svenske kolleger sluttede projektet for et par år siden. DLF trak sig ud af projektet i 2004, bl.a. i forbindelse med at Fogh-regeringen lukkede støtten til Ulandssekretariatet. Men Gambia Teachers Union vil gerne arbejde sammen med deres danske kolleger igen - for der er meget at tage fat på.

Vi lærer af god praksis

"De fleste lærere har 12 års skolegang, men ellers ingen uddannelse. Hvis vi skal udvikle skolerne pædagogisk, bliver vi nødt til at udvikle fjernundervisning af lærere", siger hun.

Og pædagogisk udvikling er der brug for. Børnene lærer for lidt i et skolesystem, hvor undervisningen foregår i store klasser og på engelsk, som de færreste elever når at lære ordentligt, før de går ud af skolen.

Gambia er Afrikas mindste land og blandt verdens absolut fattigste. Skolerne mangler moderne undervisningsmaterialer, udstyr og bøger.

Men uden magt over bruttonationalproduktet kan Antoinette Corr kun satse på at udvikle de menneskelige ressourcer, hendes medlemmer. Og gerne i samarbejde med kollegaer fra Nord.

"Vi kan lære meget af god praksis i andre lande," siger hun.

Skolefolk fra Fyn laver en skole i Gambia