Karlas lærer Claus Wang har sammen med en kollega fra Skovshoved Skole været på kursus på Herlev Hospital. Med viden om diabetes kan de gøre det trygt for Karla at være i skole.

Lærere er på diabeteskursus

"Karla er, som hun plejer, man kan ikke mærke det på hende", siger Lily, der er Karlas klassekammerat. De har gået i vuggestue sammen, selv om de ikke lige kan huske noget fra dengang.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Hun kan også spise det, hun har lyst til".

Veninderne Lily og Alberte fortæller, at de tænkte meget over Karlas diabetes de første dage, men så var det overstået. En af dem går ofte med Karla ud på gangen, når hun tager sin insulin, og i klassens skab er der juicebrikker og myslibarer. Det er Karlas forældre, der sørger for at have et fyldt depot i klassen.

Karla har diabetes

Både Karlas forældre og hendes lærere på Skovshoved Skole er enige om, at hverdagen skal være så normal som muligt. De var glade for, at hendes lærer fra skolen på Herlev Hospital kom på besøg og talte med klassen og lærerne. Klassekammeraterne fik mulighed for at se insulinpennen og stille de spørgsmål, som de måtte have.

"Vi har meldt os til Herlev Hospitals kursus for lærere og pædagoger om elever med diabetes. Nogle af os var på kursus for tre år siden, da vi havde en elev med diabetes, men der sker hele tiden nyt, så vi tager af sted samlet lærere og en skolefritidsordningspædagog", fortæller Claus Wang og Solveig Nielsen, der har klassen i dansk og matematik.

Lærerne har en fast procedure for målinger

Solveig Nielsen har selv type 2-diabetes, og det ved klassen også. "Vi kender godt forældrenes usikkerhed, når sygdommen er ny, så det handler om, at vi får viden, er stille og rolige omkring det og kan give tryghed. At få det afdramatiseret", siger hun.

Claus Wang fortæller, at Karla i begyndelsen ikke tænkte over at få målt sit blodsukker, så lærerne har en fast procedure om at måle før og efter klokken 10-pausen og ved spisefrikvarteret. De har en plan hængende i teamrummet, og de ved, at de skal huske at informere vikarer.

"Vi er en mobilfri skole, men der er selvfølgelig andre regler for Karla, for hun måler sit blodsukker med mobilen, og hun må altid ringe til sine forældre, hvis hun har behov for det. Det forstår alle, og hun misbruger det heller ikke", siger Claus Wang.

De første to til tre uger efter at Karla fik konstateret diabetes, var hendes mor med i skole og sad ude på gangen. En af forældrene fik orlov fra sit arbejde, fordi sygdommen var nydiagnosticeret.

Lærerne har også en aftale om, at de kan ringe til forældrene, når de er det mindste i tvivl om, hvad de skal gøre.

Powered by Labrador CMS