PLC-skolebibliotekar
0   41

Forening: Uden PLC kan skolerne ikke leve op til formålsparagraffen

En skoles PLC bør være et frirum uden test og målstyring - men til gengæld med masser af kreativitet og fordybelse, siger formand for Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre.

Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre (KFPLC), som er en landspolitisk interesseorganisation, der arbejder for at sætte de pædagogiske læringscentre på dagsordenen, har forud for kommunalvalget til efteråret vedtaget et nyt værdigrundlag. 

"Vi ser desværre en tendens til, at skolebiblioteket som et fysisk sted bliver fjernet fra elevernes bevidsthed", siger fortæller foreningens formand, Michael Nøhr, til folkeskolen.dk/plc. 

"I stedet er plc gjort til en krumtap for pædagogisk IT og en vejledningskultur på skolerne, og mange steder bliver der sparet på området. Nogle steder er PLC-biblioteket ligefrem blevet lukket. Det er den forkerte vej at gå. PLC skal være et sted, hvor eleverne bliver dannede, og hvor der er rum til fordybelse. Det skal være en modvægt til den tendens, vi ser, hvor eleverne ved lidt om alt, men ikke ved meget om noget", siger han videre.

Folkeskolens formål bor på skolebiblioteket

Artiklen fortsætter under banneret

Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre mener ligefrem, at skolerne kan få svært ved at leve op til folkeskolens formålsparagraf, hvis nedprioriteringen af PLC'er fortsætter.

"Ifølge lovens formålsparagraf skal folkeskolen udvikle arbejdsmetoder og skabe rammer for oplevelse, fordybelse og virkelyst, så eleverne udvikler erkendelse og fantasi og får tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle. Det kan være vanskeligt at leve op til dette med et nedprioriteret PLC", siger Michael Nøhr.

Mere tid og mindre it

På det konkrete plan opfordrer han til, at litteraturen bliver prioriteret højere på landets PLC'er, hvor digitaliseringen, efter foreningens mening, er stukket af og har taget dannelsen og fordybelsen med sig.

"Der er brug for balance mellem det digitale og de fysiske bøger", understreger han.

"Hvis ikke eleverne præsenteres for fysisk litteratur, vil de komme til at mangle alsidighed, bredde og evnen til at fordybe sig. PLC skal være til et frirum, hvor tests og læringsmål ikke dominerer og et afbræk i de ofte lange skoledage til kreativitet og fordybelse. Vi ser gerne, at skoleeleverne får frigivet flere timer til PLC og bruger den tid til at eksperimentere med litteratur, brætspil, 3D-print, podcasts, højtlæsning og alt muligt andet".

Tal højt om vigtigheden af et godt skolebibliotek

Michael Nøhr understreger, at han og foreningen håber, at det øgede fokus på PLC's betydning kan vokse op nedefra - forstået sådan at den enkelte medarbejder selv italesætter det overfor kollegaer, ledelse, elever og deres forældre.

Men foreningen arbejder også for, at især lokalpolitikere skal forstå, at skoler har brug for et fysisk PLC, hvis de skal kunne leve op til folkeskolens formål.

"Nu er der jo snart kommunalvalg, og det er jo en god anledning til at tale om den store betydning, PLC'erne har for vores folkeskoler", siger han.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
708 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.021 andre er allerede tilmeldt