Auning Skoles prisbelønnede PLC er truet af en stor besparelse. Det kan komme til at gå ud over skolens arbejde for ordblinde elever.

Danmarks bedste skole-læringscenter trues af massiv besparelse

Skolebestyrelsen på Auning Skole på Djursland er gået til kamp mod en ny kommunal fordelingsmodel, som betyder færre penge til specialområdet. Det vil gå ud over PLC’s prisbelønnede arbejde med ordblinde elever, konstaterer bestyrelsen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

3,5 millioner kroner og to måneder til at finde dem. Det er realiteten for Aunings Skole i Norddjurs Kommune, efter at kommunen har indført en ny fordelingsmodel for skolernes specialområde. Og det har fået skolens bestyrelse til at udsende en pressemeddelse med et opråb til lokalsamfundet og ikke mindst lokalpolitikerne.

"Auning Skole er danmarksmestre i læselyst. Det blev slået fast i august i år, da skolens læringscenter vandt prisen som Danmarks bedste af slagsen. Og netop læselysten er særligt højt prioriteret på Auning Skole. Derfor er det næsten en ubærlig tanke, at skolen kan være nødt til at dreje nøglen om til den ellers prisbelønnede indsats. Alligevel er det en af de muligheder for besparelser, Auning Skole nu må overveje…" står der blandt andet.

Årets PLC aftabuiserer læsevanskeligheder

Stor kreativitet påkrævet

"Vi skal være meget kreative for at få den her opgave løst, for vi har ikke flere håndtag at skrue på, siger næstformand i skolebestyrelsen, Søren Blach onsdag til Randers Amtsavis. Han frygter at konsekvensen kan blive lukning af skolens PLC, der for få måneder siden blev kåret som landets bedste af Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre. Prisen fik Aunings PLC ikke mindst på grund af sin store indsats for skolens ordblinde elever.

København: PLC får måske sin (næsten) egen post på budgettet

"Ordblindeindsatsen ligger os meget på sinde. Hvis vi skal skære dér eller på inklusionsopgaven, så er det igen de sårbare børn, det kommer til at gå ud over, siger han og fortsætter:

"Norddjurs Kommune burde, som jeg ser det, være utroligt stolte af at have Danmarks bedste læringscenter. Det er da virkelig en præstation. Det lyder måske hårdt at blive nødt til at lukke og slukke, men det kan altså blive en realitet, hvis vi ikke finder pengene andre steder eller får tilført ekstra midler. Vi har i forvejen skruet op for frikvartererne og ned for undervisningen på en pinagtig facon, og tolærertimer har vi forvejen et minimum af, så dér er der heller ikke meget tilbage at skære i, siger han til Randers Amtavis.

Timetal på et minimum

Formand for Auning Skoles bestyrelse Morten Kirkegaard Jensen fortæller i pressemeddelelsen, at besparelsen på næste kalenderårs budget svarer til omkring syv stillinger.

"Besparelserne kommer til at gøre ondt. Vi har ganske få steder, der kan skrues, for vi er jo allerede der, hvor skruen strammer. Så vi skal se på, om skolens ekstra indsatser skal beskæres eller helt lukkes".

Som illustration af, hvor meget skruen strammer, redegør pressemeddelelsen for det timetal, Auning Skole tilbyder eleverne,

"… nemlig et timetal, der er på absolut minimum. Skal der skæres mere her, vil skolen simpelthen ikke kunne overholde gældende lovgivning. Samtidig har skolen været nødt til at udvide pausetiden for eleverne. Faktisk holder eleverne på Auning Skole så meget pause, at pausetiden ved hver elevs afsluttede skoletid med den nuværende pausetid vil udgøre 848 timer - til sammenligning har en klasse i indskolingen ca. 800 skemalagte timer om året".

Skoler andre steder i kommunen mister penge til inklusion efter elevflugt til ny friskole

Over for folkeskolen.dk/PLC præciserer Morten Kirkegaard Jensen, at han godt ved, man ikke kan lukke PLC, da det er et krav i folkeskolelove, at alle skoler har et pædagogisk læringscenter.

"Men man kan jo blive nødt til at skære så langt ind til benet, at man i praksis ikke kan bruge PLC til noget fornuftigt og slet ikke til det store inklusionsarbejde, vi laver her hos os".

Han afviser samtidig, at folkebiblioteket kan erstatte et hårdt beskåret PLC på Auning Skole.

"Så tror jeg da, at der bliver trangt på biblioteket", siger han. "Vi er 800 elever her på skolen, og vores lokale bibliotek har åbent et par timer om ugen. For ikke at tale om den læsevejledning og så videre, vores PLC-medarbejdere laver - det tror jeg ikke folkebiblioteket kan overtage".

Grædefærdige PLC-medarbejdere

Auning Skoles to PLC-medarbejdere afviser at udtale sig til folkeskolen.dk/PLC men henviser i stedet til skolens bestyrelse. På PLC'ens facebook-side deler man dog artiklen fra Randers Amtsavis og skriver:

"Vi er grædefærdige på LæringsCentret. Vi har kæmpet og sparet og ydet max for et minimum af ressourcer i årevis. Nu går vi på et splitsekund fra at være Danmarks Bedste LæringsCenter til at være lukningstruet".

Udvalgsformand: Besparelse må ikke gå ud over ordblindeundervisningen i Auning

Powered by Labrador CMS