Det har haltet med rengøringen på skolerne, og det skal forbedres nu, understreger Thomas Andreasen fra DLF.

DLF afventer nye retningslinjer for skolernes hverdag

Det er vigtigt, at myndighederne fra centralt hold melder nye retningslinjer ud om sundheds- og sikkerhedsmæssige spørgsmål, så skolerne ved, hvordan de skal gebærde sig i en ny hverdag fra på mandag, lyder det fra Danmarks Lærerforening.

Publiceret

Bliv testet inden mandag

Tilføjet kl. 19:38, red.: "Det er vigtigt at understrege, at dentestning, der nu kommer til at ske på skolerne, ikke betyder, atandre personalegrupper, som er blevet lovet test, skubbes bag ikøen. Det arbejde, der sættes i gang på skolerne, kører i et andetspor, så at sige",siger KL-formand Jacob Bundsgaard og opfordrerlærere og pædagoger til at blive testet, inden de møder i skole påmandag. 

Kommunerne vil nemlig uddanne egne medarbejdere til at stå forcoronatestningen på skolerne, og det program bliver først klarefter vinterferien, siger Jacob Bundsgaard til Tv2.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sundhedsminister Magnus Heunickes løfte om en strategi for corona-test af lærere, når landets skoler fra på mandag genåbner for de yngste elever, møder stor tilfredshed i Danmarks Lærerforening.

For dermed er et væsentligt krav opfyldt for, at skolerne trygt kan byde velkommen tilbage til eleverne fra 0. til 4. klasse, påpeger Thomas Andreasen, der er formand for DLF's arbejdsmiljø- og organisationsudvalg.

"Vi har talt om en testplan for lærerne et stykke tid - også i forbindelse med specialklasserne. Jeg er glad for, at der er blevet lyttet, så vi kan sikre en tryg genåbning af skolerne", siger Thomas Andreasen.

Men muligheden for test af lærere og pædagoger er ikke nok for at sikre en så ansvarlig genåbning af skolerne som muligt, understreger udvalgsformanden.

Behov for nye retningslinjer

Mandag aften efter regeringens udmelding om genåbning af skolerne for de yngste elever, slog DLF-formand Gordon Ørskov Madsen fast, at beslutningen om genåbningen er regeringens. "Så må vi stole på, at man gør det forsvarligt, og vi må presse på for, at det sker under de bedst mulige rammer", sagde Gorden Ørskov Madsen.

Netop derfor er der behov for nye retningslinjer fra myndighederne i en lang række sundheds- og sikkerhedsmæssige spørgsmål, som er relevante for skolerne at få besvaret inden genåbningen, understreger Thomas Andreasen.

DLF appellerer til politikerne om ekstra lærerkræfter til en forsvarlig genåbning

 "Det kan fx være de nærmere regler for afstand, klassestørrelse, holdstørrelse, frikvarterer, rengøring, afspritning og brug af mundbind og visir. Her ser vi gerne, at der kommer centrale udmeldinger og beslutninger på alle de her spørgsmål, så de ikke overlades til lokale fortolkninger", siger Thomas Andreasen.

Derimod hilser han det velkomment, at det netop medfører øget lokal fleksibilitet, at regeringen har besluttet at lade nødundervisningsbekendtgørelsen gælde frem til sommerferien.

"Men i forhold til de sikkerhedsmæssige spørgsmål er det vores holdning, at de skal være centralt udmeldte, og vi har en forventning om, at der kommer nye retningslinjer én af de nærmeste dage", siger han.

Rengøringen skal være bedre

Thomas Andreasen peger på, at det især vil give rigtig god mening med nye, klare meldinger fra myndighederne om rengøringen på skolerne.

"Det er vigtigt, at der bliver gjort mere systematisk rent og sprittet af, og at det er professionelle rengøringsfolk, der ved, hvad de har med at gøre. Lige fra coronaens start har vigtigheden af rengøring været nævnt, når der er mange mennesker samlet. Det har haltet hele vejen igennem på skoleområdet, så derfor er det vigtigt, at der kommer en klar melding, og at det bliver fulgt op med resurser", siger Thomas Andreasen.

Genåbning mandag: Lærerne skal coronatestes regelmæssigt 

 Han erkender, at myndighedernes nye krav om, at fx forældre nu skal bruge mundbind, hvis de følger deres børn ind på skolen, reelt kan blive en svækkelse af de hidtidige regler på nogle skoler, fordi en del skoler tidligere simpelthen har forbudt forældre adgang ind på skolen.

"Det er et rigtig godt spørgsmål at få afklaret i de her nye retningslinjer. Jeg mener, at det stadig kan være en god idé, at skolerne regulerer, hvor mange forældre, der skal komme ind på skolen. Jeg er glad for, at der nu kommer et krav om mundbind - men det er jo ikke ensbetydende med, at man behøver at komme ind på skolen, hvis det ikke er nødvendigt. Jeg hører ikke udmeldingen som, at det bare er en invitation til at komme på skolen", siger Thomas Andreasen.

Børne- og Undervisningsministeriet oplyser, at man snarest muligt vil gå i dialog med sektorpartnerskaberne om genåbningen og derefter offentliggøre justerede retningslinjer og spørgsmål og svar. Retningslinjerne for elever i 5.-10 klasse, der stadig skal undervises hjemmefra, vil også blive justeret, oplyser ministeriet.

Frihed i genåbning, men: "Nationale test har aldrig været mere nødvendige"