Undervisningsministeriet anbefaler to meters afstand mellem eleverne i nødundervisning på skolerne, og at man holder sig til mindre, faste grupper.

Retningslinjer opdateret: Opfordrer til små, faste grupper

Lærere og forældre har siden nytår i stigende grad udtrykt bekymring for smitterisikoen i specialklasser, nødpasning med videre. Nu har ministeriet opdateret sine retningslinjer, men der er fortsat kun tale om en opfordring til undervisning i små, faste grupper.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

SF: Giv forældre lov til at holde børn hjemme fra specialskolen

Retningslinjerne er opdateret dels for specialundervisning og nødpasning, dels for fravær, men der er ikke tale om nye regler. I modsætning til forårets nedlukning er reglen om, at forældre kan blive trukket i børnechecken ved mere end 15 procents ulovligt fravær på et kvartal, fortsat gældende. Men i de opdaterede retningslinjer tydeliggøres det, at det eksempelvis kan være lovligt at være hjemme og få fjernundervisning, hvis man har særligt sårbare familiemedlemmer i husstanden. Skolelederen kan dog kræve en attest fra familiens læge. Eftersom psykiske lidelser er sygdom, er det er også lovligt fravær, hvis et barn er så plaget af angst for coronasmitte, at forældrene må holde barnet hjemme.

Og så tydeliggøres det også, at forældre har mulighed for at anmode skolelederen om 'ekstraordinær frihed'. Det betyder, at man som forældre kan tage sit barn ud af skolen og selv stå for undervisningen i en periode.

Elever i nødpasning og nødundervisning på skolen er fortsat ikke omfattet af reglen om to meters afstand, men i retningslinjerne anbefales nu, at man ved stillesiddende aktiviteter har to meter i mellem eleverne. Samtidig opfordres der til, at nødpasningen foregår i mindre og faste grupper. Heller ikke de elever, der slet ikke hjemsendt, altså specialskoler, specialklasser mv., er omfattet afstandskravet. Her opfordres til, at at elever "modtager undervisning og har aktiviteter i mindre og faste grupper", og at spisning foregår klassevist og ikke i fællesarealer. 

Speciallærere nervøse for at blive smittet af deres elever i den fysiske undervisning 

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har tidligere fortalt, at der arbejdes på coronatest og vacciner til de skoler og daginstitutioner, der holder åbent. Her er der fortsat ikke meldt noget ud fra myndighederne.

Minister: Nyt på vej om vacciner og test til de skoler, der har åbent

 

Læs mere

Retningslinjer for grundskoler per 11.januar