Professor: Nej, lærere udsættes ikke for overset corona-fare

I en artikel, der florerer på de sociale medier, konkluderer en australsk forsker, at man har overset smittefaren på skoler. En dansk professor slår nu fast, at der ikke er belæg for den påstand.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I artiklen 'COVID‐19, children and schools: overlooked and at risk' konkluderer den australske Dr. Zoë Hyde, at man har overset smittespredningen på skolerne rundt omkring i verden, at børn er mere udsatte end hidtil antaget og spiller en væsentlig rolle i smittespredningen, og at lærere udsættes for smitterisiko. 

Men ifølge Karen Angeliki Krogfelt, som er professor (MSO) på Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet med speciale i immunologi, er der ikke belæg for de voldsomme konklusioner.

"Den her artikel kommer med nogle konklusioner, som bygger på små og ekstreme tilfælde fra hele verdenen - nogle tidligt i epidemien og nogle senere. Derfor er konklusionerne ikke så troværdige", siger Karen Angeliki Krogfelt.

"Der er rigtig mange ting, som man endnu ikke ved om corona. Derfor synes jeg ikke, at man kan drage så stærke konklusioner allerede nu. Den her artikel kan sammenlignes med en klumme. Man har skrevet sine tanker og ideer, og referencerne er brugt ukritisk".

Halvdelen af lærerne frygter at tage corona-smitte med hjem

Artiklen er bragt i det australske tidskrift The Medical Journal of Australia, og ifølge Karen Angeliki Krogfelt har man vinklet for skarpt på de undersøgelser, som artiklen bygger på, når man påstår, at der en overset smittefare blandt skoleelever.

"Det er jo altid et spørgsmål om ordvalg, og hvilke tal man vælger at fremhæve. I den her artikel viser man virkelig, hvad worst case scenario kunne være", siger Karen Angeliki Krogfelt.

"Man kan sige, hvad som helst, ud fra hvad som helst, og hvis vi vil sige noget mere konkret om smitten blandt børn i Danmark, så har vi brug for mere konkrete undersøgelser af corona blandt børn i Danmark".

Forskelle lande imellem

Fra Karen Angeliki Krogfelt lyder det, at der er en række forskellige elementer, som er vigtige at inddrage, når man sammenligner på tværs af lande. Elementer, som man i den australske artikel har valgt at ignorere, lyder det fra professoren.

Sundhedsministeriet: Lærere kan bruge visir i skolen

"Hvert land og hver by er forskellig. Det er simpelthen forskelligt, hvor rask en befolkning er, og derfor kan du ikke sammenligne danske børn med kinesiske børn. Børnedødeligheden er jo også forskellig fra land til land. Og så er skolesystemerne også forskellige i eksempelvis Danmark og Kina", siger Karen Angeliki Krogfelt.

"Studierne er fra alle mulige forskellige lande, og man ved, at folks generelle sundhedsniveau er meget vigtigt, når det kommer til infektionssygdomme. Med andre ord jo raskere man er, des mindre sandsynligt er det, at man rammes af infektionssygdommen".

Manglende undersøgelser i Danmark

Karen Angeliki Krogfelt mener dog, at dr. Zoë Hyde har en pointe, når det i artiklen påstås, at man ikke har undersøgt smitten blandt børn på skoler godt nok.

"Pointen omkring, at man ikke har kigget så meget på skoler og børn er korrekt. Man har ikke foretaget nogen systematisk i testningen af børn i Danmark. Så den pointe i artiklen kan godt være rigtig nok", siger Karen Angeliki Krogfelt.

"I Danmark har jeg endnu ikke set en opgørelse over, hvor syge børnene bliver af corona, og hvilke symptomer børn får af corona".

Lærer: Vi bruger 10-15 minutter af hver lektion på corona

Karen Angeliki Krogfelt er selv i gang med forskning på området.

"Vi er i gang med et projekt fra Hvidovre Hospital, hvor vi vil undersøge, hvilke børn, der bliver indlagt med corona, hvilke børn der har antistoffer mod corona, og hvilke børn der er indlagt på grund af andre sygdomme", fortæller Karen Angeliki Krogfelt.

Børn og smitte - Det ved vi i dag

Fra professoren lyder det dog, at man ved en masse om smitte til og fra børn fra andre sygdomme. Og den viden bekræfter, at børn smittes på en anden måde en voksne, fortæller Karen Angeliki Krogfelt.

"Man ved, at børn har et immunsystem, som er i konstant højt beredskab. Kroppen håndterer simpelthen sygdomme på en anden måde som voksen", siger Karen Angeliki Krogfelt.

"Børn kommer igennem sygdomme hurtigere, fordi deres immunsystem er meget aktivt. Jo ældre man bliver, des langsommere er det".

Cheføkonom i KL: Ingen grund til at holde igen med rengøringen - for pengene kommer

Derudover er der på nuværende tidspunkt ikke meget der tyder på, at børn bliver ramt så hårdt af corona, lyder det fra professoren. Og det er vigtigt at have for øje, når man taler om smittefaren blandt børn. 

"Det man skal kigge på er, hvor slemt sygdommen rammer. Det er ikke nødvendigvis slemt, hvis vi alle sammen får lidt, men det gør noget, hvis vi alle sammen rammes hårdt af corona", siger Karen Angeliki Krogfelt.

"Man er med coronasmitte, ligesom man altid er, bange for om børnene smitter de gamle, men jeg synes ikke, at jeg på baggrund af den her artikel kan se, at der er evidens nok for dette".

Og netop smitten fra børn til ældre ved man endnu ikke meget om, når det kommer til corona-smitte.

"Når man kigger på husholdningen, så kan vi se, at selvom en bliver smittet med corona, så er det ikke nødvendigvis alle, der bliver smittet. Der er det noget andet med andre sygdomme som eksempelvis kighoste. Der ved vi, at bedsteforældrene får det fra børnene", siger Karen Angeliki Krogfelt.

Ingen grund til frygt på lærerværelset

Karen Angeliki Krogfelt mener derfor heller ikke, at der er grund til frygt på lærerværelserne rundt omkring på landets folkeskoler.

"Der er ikke grund til at være bange som lærer, men man skal selvfølgelig ikke glemme den sunde fornuft. Så hvis man sørger for at vaske fingre og lufte ud og alle de ting, som vi ved holder smitten nede, så er der ingen grund til panik", fortæller Karen Angeliki Krogfelt.

"Hvis det havde været et stort problem med børnene, så havde vi set flere syge børn, flere syge forældre og flere syge lærere".

Lærere smittes mindre med corona end andre faggrupper

Karen Angeliki Krogfelt pointerer også, at de anbefalinger, som dr. Zoë Hyde påpeger er nødvendige, hvis man vil forhindre yderligere smitte på skolerne, allerede er retningslinjer, som man har på danske skoler.

"De retningslinjer, som man anbefaler i artiklen, er jo i virkeligheden bare sund fornuft. Og de fleste af de anbefalinger følger vi jo allerede på skolerne i Danmark", fortæller Karen Angeliki Krogfelt.

"Man kan sagtens holde skoler og uddannelsesinstitutioner åbne, præcis som man gør i resten af Europa. Man kan jo også se, at der ikke er nogle børn, der er indlagt".

Derfor mener Karen Angeliki Krogfelt heller ikke, at der er grund til endnu en nedlukning af skolerne.

Læs mere

Dr. Zoë Hyde: COVID‐19, children and schools:overlooked and at risk