Fravær
1   12

Ulovligt elevfravær falder efter indførelse af økonomisk straf

Den omstridte fraværslov, der gør det muligt for kommunerne at stoppe børnechecken, ser ud til at have en effekt. I landets to største byer er både antallet af sanktioner og elever med ulovligt højt fravær faldet markant.

Både i København og Aarhus er antallet af elever med ulovligt højt fravær faldet markant efter regeringens indførelse af økonomisk straf ved at stoppe børnechecken for et kvartal til elevernes forældre.

Artiklen fortsætter under banneret

Dermed er der også sket en markant nedgang i antallet af familier, der udsættes for den økonomiske straf - som var et element i ghettopakken.

En manuel gennemgang, som Børne- og Ungeforvaltningen i Aarhus Kommune har gennemført for folkeskolen.dk, viser, at kommunen i fjerde kvartal i 2019 fratog familier børnechecken i 71 tilfælde som en konsekvens af elevers ulovligt høje fravær.

I kvartalet efter, i første kvartal 2020, var det tilsvarende tal dalet til 21. Ligeledes dalede antallet af underretninger om ulovligt fravær i det hele taget - fra 138 til 43.

Nedadgående tendens

Samme tendens ses i landets hovedstad, hvor man har kunnet notere sig mere end en halvering i antallet af elever med højt ulovligt fravær på mere end 15 procent per kvartal, ligesom antallet af sanktioner med træk i børnepengene er faldet markant.

I tredje kvartal 2019 fik kommunen underretning om højt ulovligt fravær i 143 tilfælde, hvilket endte i træk i børnechecken i 41 tilfælde. I første kvartal 2020 var antallet af underretninger dalet til 64, mens antallet af sanktioner var faldet til 23.

Ganske vist var første kvartal 2020 omfattet af corona-nedlukningen fra midten af marts, men det kan ifølge Københavns Kommune ikke forklare hele det markante fald. Tendensen er generelt klart nedadgående, lyder det fra København.

Tyder på den ønskede effekt

Børne- og ungeborgmester Jesper Christensen (S) understreger, at det er for tidligt at konkludere noget endeligt endnu.

"Men hos os i København tyder det på, at reglerne har den ønskede effekt. Både antallet af elever med et højt ulovligt fravær og antallet af sanktioner er faldet markant. Det er enormt glædeligt, hvis den tendens holder stik på den lange bane både i København og på landsplan", siger borgmesteren.

Han erkender, at det er et meget vidtgående tiltag at standse børnepengene - især når det drejer sig om udsatte familier med sager i socialforvaltningen:

"I København har vi for nogle år siden ansat en skolesocialrådgiver ude på alle vores skoler. En af deres vigtigste opgaver er netop at forebygge højt fravær hos udsatte børn".

"Alle involverede, både skolerne og de to forvaltninger, vil nok sige, at den forebyggende indsats mod højt skolefravær i forvejen var højt prioriteret. Men noget tyder altså på, at de nye regler har fået alle parter til at intensivere indsatsen. Og det er positivt", siger Jesper Christensen.

Skolelederformand: Korrekt fraværsregistrering kan spille ind

Formand for Skolelederforeningen Claus Hjordal mener, at der kan være flere ting, som spiller ind på, at fraværstallene falder. Han mener, at nogle skoler måske er blevet bedre til at registrere fravær, fordi konsekvenserne for forkert registring er store.   

"En af de ting, man kæmper med er at få fraværsregistrering korrekt. Så det kan have betydning. Men det kan også have betydning, at man truer folk.  Det kan være begge dele. Vi ved det ikke", siger Claus Hjortdal og tilføjer: "Hvis man skal være lidt grov, så er der måske københavnsområdet nogle lavthængede frugter, som bliver høstet. Her har været større fravær end andre steder. Der er større fravær på Sjælland end i Jylland. Reglerne gør måske, at det er nemmere at få nogle i skole". 

"Social guldåre"

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har tidligere kommenteret de københavnske tal:

"Hvis tallene er lige så gode andre steder i Danmark som i København, synes jeg virkelig, at vi har ramt en social guldåre", sagde ministeren.

Og nu viser tallene fra Aarhus altså samme tendens som i København.

Det får dog ikke rådmand for Børn og Unge i Aarhus, Thomas Medom (SF) til at skifte holdning til sanktionsmuligheden, som han flere gange har kritiseret. 

"Træk i børne- og ungeydelse er en social møllesten, som rammer sårbare familier hårdt og vilkårligt. Det har en bitter tone af, at det er uambitiøse forældre eller dovne børn, som ikke gider møve sig hen i en perfekt skole, og det er meget langt fra den virkelighed, jeg ser og hører om. Skolefravær er kompliceret og skal bekæmpes på mange fronter", siger Thomas Medom.

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)