Børnenes fravær fra skole har nu ført til, at 22 familier i Næstved mister børnechecken for et kvartal.

De første trukket i børnechecken: Rammer flest med sociale problemer

Som en af de første kommuner skrider Næstved Kommune nu ind og trækker 22 familier i børnechecken på grund af for meget ulovligt skolefravær. I alt har kommunen behandlet 32 sager, og næsten alle er kendt i det sociale system i forvejen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forældrene til 22 folkeskoleelever i Næstved Kommune har modtaget brev med en oplysning om, at de ikke som sædvanlig får udbetalt deres børnecheck, der ellers udbetales den 20. januar for indeværende kvartal.

Dermed er kommunen en af de første til at lade hammeren falde med en økonomisk straf over forældre til børn, der har været for meget væk fra undervisningen i folkeskolen det seneste kvartal. Loven, der er en konsekvens af ghettopakken, trådte ganske vist allerede i kraft i august sidste år, men mange kommuner begynder først for alvor at efterleve den nu, hvor de har modtaget en bekendtgørelse fra Undervisningsministeriet om, hvordan de konkret skal håndtere sagerne.

Så kom fraværsreglerne: De ældste elever skal også registreres sidst på dagen

I en orientering til Børne- og Skoleudvalget i byrådet i Næstved fremgår det, at der efter underretninger om elever med 15 procent eller mere ulovligt fravær er oprettet 32 sager. 22 af disse sager resulterer nu i et stop for udbetaling af børnechecken til forældrene. Nogle sager er afgjort uden standsning af ydelsen - og en håndfuld af sagerne omfatter familier, der enten er flyttet fra kommunen eller rejst helt ud af landet.

Kendt som sager i det sociale system

Ud over det ulovlige fravær fra folkeskolen har stort set samtlige sager ét fælles træk: Langt de fleste af dem er eller har været kendt som sociale sager inden for de seneste tre år. Således er 18 af de igangværende 32 fraværssager samtidig igangværende børnesager, og yderligere ni af sagerne har været børnesager inden for de seneste tre år.

Det overrasker ikke Lars Hoppe Søe (R), der er formand for kommunens Børne- og Skoleudvalg.

"Vi ved jo godt, at når vi har nogle af de sager, hvor eleverne ikke går i skole, så er der tit en masse andre omstændigheder forbundet med det. De fleste går jo glad og fro i skole, men når man ikke gør det, så er der som regel nogle årsager til det. Og når jeg får henvendelser fra forældre, kan jeg jo også høre, at det er komplekst", siger Lars Hoppe Søe til folkeskolen.dk

Selv synes han ikke, at træk i børnechecken er løsningen.

"Det løser ikke noget"

"Men det er ikke en diskussion, om vi vil det eller ikke. Der er jo en lov, og den efterlever vi. Men sagen er bare, at det ikke løser noget at trække folk i ydelserne. Der er tale om symbolpolitik. Det er jo ikke for sjov, at de her børn ikke er i skole, der er dybereliggende årsager til det, det kan vi jo se, og derfor ville jeg hellere have brugt vores resurser til at sætte ind på andre områder", siger udvalgsformanden.

Omstridte fraværsregler i folkeskolen skaber nyt bureaukrati 

Ifølge chefen for Center for Børn og Unge i Næstved, Thomas Carlsen, fordeler sagerne i Næstved sig nogenlunde ligeligt mellem danske elever og elever af anden etnisk oprindelse.

Han oplyser, at der på nuværende tidspunkt ikke er et overblik over, hvordan de pågældende forældre reagerer på, at de mister børnechecken for et kvartal.

Intet overblik endnu over forældres reaktioner

"Umiddelbart vil jeg tro, at de fleste bare har accepteret det. Jeg har i hvert fald ikke hørt fra sagsbehandlerne, at der skulle have været større reaktioner", siger han.

Syv af de oprindeligt 32 sager i Næstved er afgjort uden standsning af børnechecken. I to af sagerne er fraværsregistreringen ændret fra ulovlig til lovlig efter partshøring af familien og efterfølgende dialog med skolen. Tre familier er udrejst af Danmark, og en enkelt elev modtager skoletilbud på gymnasieniveau i privat regi.

Skoleledere efter fraværsstraf-regler: Vi taler altid om fravær med elever og forældre

Selv om der i de fleste tilfælde er tale om elever, der i forvejen er kendt af de sociale myndigheder, understreger Thomas Carlsen vægt på, at loven skal overholdes.

"Men jeg er meget spændt på at se, om det her har en befordrende effekt. Hvis det betyder, at der nu vil være nogle familier, der vil tage deres børns skolegang mere alvorligt, så er jeg sikker på, at det vil være til gavn for de børn. Om det så går sådan, ved jeg ikke - det ved vi reelt først om et års tid", siger Thomas Carlsen. 

Aarhus tager børnechecken fra 69 familier: Fraværsstraf rammer socialt skævt 

Powered by Labrador CMS