Corona
0   20

Lærere er tilbage på nødundervisning

Coronasmitte sender landet over lærere og elever hjem – nogle skoler må helt lukke. Indtil videre har 65 skoler været nødt til at vende tilbage til at give nødundervisning.

Rettet d. 29/09 kl. 12.55: I den oprindelige version af artiklen fremgik det, at klassens lærere automatisk skulle hjemmesendes til testning, hvis en af klassens elever testes postiv. Det er ikke korrekt. Se retningslinjerne for lærerne nederst i artiklen. 

Det skulle ellers have været helt slut med nødundervisning efter sommerferien, men det stigende smittetryk spænder i disse uger ben for hverdagen på en lang række af landets folkeskoler.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet oplyser, at man i august og indtil 19. september har modtaget 76 underretninger fra 65 skoler, som har været nødsaget til at vende tilbage til nødundervisning for alle elever i mindst en af deres klasser. Der er tale om 43 skoler på Sjælland inklusive København, otte på Fyn og 14 i Jylland. Derudover er lærere på et ukendt antal skoler atter i gang med at fjernundervise en eller flere elever, der er sendt hjem med mistanke om smitte, mens resten af klassen stadig modtager undervisning i klassen.

I Danmarks Lærerforening (DLF) følger man udviklingen ude på skolerne tæt. Formand for foreningens undervisningsudvalg Regitze Flannov glæder sig over, at skolerne har mulighed for at overgå til nødundervisning, hvis det bliver nødvendigt.

Artiklen fortsætter under banneret

»Skolen er langtfra normal, selv om vi som udgangspunkt skal følge de normale regler igen. Det er stadig det sundhedsmæssige hensyn, vi skal agere efter. Derfor må skolegangen være det muliges kunst for tiden«, siger hun og peger på, at lærerne i foråret beviste, at de meget hurtigt kan omstille undervisningen, hvis der opstår en situation, hvor alle eller nogle elever bliver sendt hjem.

»I forhold til undervisningen må vi finde pragmatiske løsninger. Der kommer formentlig løbende til at være hotspots forskellige steder i landet - måske i lang tid - og det skal vi kunne leve i«, siger Regitze Flannov.

Er man syg, skal man ikke møde op

For skolelederne er coronarelaterede spørgsmål blevet den altoverskyggende ledelsesopgave i det nye skoleår, fortæller formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal.

HVORNÅR SKAL DER NØDUNDERVISES?

Det er kun tilladt at overgå til nødundervisning, hvis det er vurderet sundhedsmæssigt uforsvarligt at give almindelig undervisning. Hvis en eller flere elever er hjemsendt fra skolen i en kortere periode på grund af smitte eller mistanke om smitte med Covid-19, skal skolen således iværksætte nødundervisning.

Nødundervisning skal i videst muligt omfang svare til den almindelige undervisning og så vidt muligt kompensere for afbruddet i den almindelige undervisning. Hvis det er en enkelt eller få elever, kan skolen for eksempel give eleven hjemmeopgaver efter anvisning fra underviseren, eller eleven kan videoopkobles til den undervisning, der foregår på skolen, og følge med hjemmefra.

Beslutningen om at omlægge undervisningen ligger hos kommunalbestyrelsen, og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet skal informeres, hvis der leveres nødundervisning for mindst en hel klasse.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

»Lederne bruger rigtig meget tid på at snakke med forældre og lærere om corona: 'Mit barn er lidt forkølet, skal jeg så blive hjemme? Nu hoster jeg selv lidt, skal jeg blive hjemme?' Der er hele tiden spørgsmål, hvor lederne bliver bedt om at vurdere«, siger han.

Formelt afgør kommunalbestyrelsen, om skolen forsvarligt kan levere almindelig undervisning. Bliver en skole nødsaget til at vende tilbage til nødundervisning, må nødundervisningen i første omgang vare op til fire uger.

Ude på skolerne er det især bekymringen for at være smittebærer, der fylder rigtig meget, og det prøver skolelederne at håndtere ifølge retningslinjerne.

»Der bliver lynhurtigt sendt 50-100 elever og fem-syv lærere hjem ad gangen, så det har virkelig store konsekvenser, hvis en smittet kommer i skole. Men skolelederne kan ikke sige andet, end at man skal melde sig syg, hvis man føler sig syg, og ellers skal man møde op. For vi kan ikke vurdere det«, siger Claus Hjortdal.

DLF peger på, at lærerne naturligvis er bekymrede for sig selv og deres familiemedlemmer.

»Men vi kan ikke gøre andet end at overholde retningslinjerne, og sådan er det jo for alle. Men det betyder enormt meget, at man oplever, at der bliver handlet, i det øjeblik det bliver nødvendigt«, siger Regitze Flannov.

En underlig tid at drive skole i

HVAD SENDER HELE KLASSER HJEM?

Så længe der kun er mistanke om smitte, er det kun den pågældende, der sendes hjem for at blive testet. Testes én elev positiv, skal mindst hele elevens klasse sendes hjem, og eleverne må først vende tilbage til skolen, når de er testet negativ eller efter syv dage uden symptomer.

Hvis eleverne i samme klasse ikke har kunnet holde mindst én meters afstand, bliver alle i klassen vurderet til at være nære kontakter til hinanden. I så fald skal alle testes to gange, før de kan vende tilbage.

Hjemsendelse af flere klasser på samme skole vil ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer altid bero på en konkret vurdering. I retningslinjerne kan man læse følgende forslag: En hel gang af klasser sendes hjem, hvis der er smittede i flere klasser på samme gang. Alle klasser i samme bygning sendes hjem, hvis der er smittede i flere klasser på forskellige gange i samme bygning.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Skolelederne oplever da også, at de får den nødvendige hjælp fra forvaltningen og sundhedsmyndighederne, fra det øjeblik der ligger en positiv test fra en person på skolen, fortæller Claus Hjortdal.

»Skolelederne, som har haft smittetilfælde på deres skole, siger, at de er blevet godt hjulpet til smitteopsporing og til at tage vurderingen af, hvor mange der skal sendes hjem, hvor lang tid, og hvordan får man kommunikeret det ud«, siger han.

Men det er en underlig tid at drive skole i, siger Claus Hjortdal: »Skolerne synes ikke, at det er sjovt i øjeblikket. I foråret brugte man tid på hele tiden at skulle planlægge og forandre. Nu står vi løbende med henvendelser og vurderinger af sygdom. Der er ingen tvivl om, at vi godt kunne ønske os en normal hverdag igen«.

Tilføjet d. 29/09 kl. 12.55

Ifølge Sundhedsstyrelsen forventes lærere og skolens øvrige personale at være i stand til at efterleve råd om afstand, selvom det altid bør ske under hensyntagen til det professionelle behov for nærhed og omsorg i arbejdet. Testes en medarbejder på skolen positiv, sendes hele klassen ikke pr. automatik hjem som nære kontakter, da det forventes at medarbejdere som udgangspunkt har holdt afstand med, mindre der er behov for nærhed og omsorg i arbejdet.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.021 andre er allerede tilmeldt