Billedkunstlærer Britta Thorlann formidler tegneglæde på youtube.

Corona-undervisning blev til youtubekanal om tegning

En aarhusiansk billedkunstlærer har lavet tegneøvelser, der kan bruges uden for faglokalet og faktisk helt uden for skolen. Og du må meget gerne kopiere hende, siger hun.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Kreative sysler har stor positiv indflydelse på vores velbefindende, både fysisk og psykisk" siger billedkunstlærer på Rosenvangskolen i Aarhus, Britta Thorlann.

"Det er veldokumenteret i forskningen. Og jeg tror på at tegning bliver det nye sort inden for den tendens. Tegning giver ro of fordybelse og glæde ved at skabe noget selv".

Ph.d.: Strik og snitning reparerer stressede hjerner

Den overbevisning var en stor del af baggrunden for, at hun i foråret startede projektet Tegn dig glad. Britta Thorlann blev bekymret for sine elevers passive hjemmeliv, da coronakrisen sendte dem hjem, langt væk fra faglokaler og redskaber. Britta Thorlann prioriterede fortsat billedkunst under nedlukningen, både som onlineundervisning og da eleverne vendte tilbage, men uden at få adgang til faglokalerne.

En succes på de sociale medier

Tegn dig glad startede som instruktionsvideoer til Britta Thorlanns elever. Her viser hun hvordan man med simple redskaber og teknikker kan tegne. Det kan være at lave perspektivtegninger, at doodle eller at tegne skygger ved at tape to blyanter sammen. Alle videoer er under to minutter, og hendes tanke var, at eleverne skulle kunne klare sig med en mobil og simple tegneredskaber og papir.

Billedkunsten rykker ud

"Og så var der nogle kollegaer, som spurgte de måtte bruge videoerne også", fortæller hun til folkeskolen.dk/billedkunst.

Det blev til en kanal på Youtube, og sider på Facebook og instagram med navnet Tegn dig glad. På Facebook fik hurtigt op mod 1000 følgere, primært andre lærere. Så hun er fortsat med at lave videoer, selv efter eleverne er vendt tilbage til skolen. Foreløbig er det blevet til 15 videoer.

"Jeg planlægger at udgive en video hver anden uge det næste års tid" fortæller hun.

"Så må vi se hvad det fører til. Jeg har i hvert fald masser af ideer".

Billedkunst i klasselokalet - eller på græsplænen udenfor

Udviklingen i coronasmitten har gjort, at mange skoler igen må stramme reglerne, ikke mindst i Britta Thorlanns hjemby Aarhus, så der kan hurtigt blive god brug for videoerne igen, mener hun. Og så kan de måske afhjælpe nogen af de problemer, billedkunstundervisningen oplever med coronarestriktioner.

"Man behøver ikke bruge billedkunstlokalet for at tegne det her. "Og fordi øvelserne kun kræver få redskaber, kan eleverne bedre undgå at skulle dele med den forøgede smitterisiko, det giver".

Kunstmuseum klar til at rykke ud på skolerne

Hun har selv brugt videoerne til at rykke billedkunst udenfor. Med et tegneunderlag, for eksempel en mappe, en pude til at sidde på, en mobil og papir og tegneredskaber, kan eleverne sagtens sidde selv udenfor og lave opgaverne.

Billedkunst i en coronatid - fordele og ulemper

Læs mere

Tegn dig glad på Youtube

 

Powered by Labrador CMS