Thomas Gyldal Petersen mener, det bør være trygt for lærere og elever at komme i skole i næste uge.

Gyldal: Det bør være trygt at komme i skole på mandag

Alle folkeskoler er klar til at efterleve myndighedernes retningslinjer inden skolestart, og "derfor bør det være trygt for medarbejdere og børn at komme i skole på mandag", siger formanden for KL's Børne- og Undervisningsudvalg, Thomas Gyldal Petersen (S).

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærere og elever over hele landet kan trygt og roligt møde op til skolestart i næste uge. På samtlige folkeskoler har medarbejdere og ledere knoklet hårdt for at gøre skolerne klar til at efterleve sundhedsmyndighedernes og Undervisningsministeriets retningslinjer, der skal gøre det muligt at tage næste skridt mod en mere normal skolegang igen.

Sådan lyder budskabet fra formanden for børne- og undervisningsudvalget i kommunernes landsforening KL, Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen (S). Det sker efter, at flere lærere på folkeskolen.dk har udtrykt usikkerhed over for at skulle tage hul på en mere normal hverdag, mens smittetallene for covid-19 nu stiger igen.

"Vi er ret overbeviste om, at alle skoler i alle kommuner nu lever op til de retningslinjer. Derfor bør det være trygt for medarbejdere og børn at komme i skole igen på mandag", siger Thomas Gyldal Petersen til folkeskolen.dk

"Vi stiller ikke spørgsmålstegn ved retningslinjerne"

Et ønske fra flere lærere og formanden for de københavnske skoleledere, Jeanne Jacobsen, om en ny udmelding med flere præcise retningslinjer fra Undervisningsministeriet og sundhedsmyndighederne vil han ikke forholde sig til.

"Jeg må ærligt og beskedent sige, at jeg er borgmester i Herlev og har en samfundsvidenskabelig kandidatgrad - jeg har ingen forstand på epidemier og den slags, og derfor er jeg ikke i stand til at vurdere, om Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut bør begive sig ud i andre retningslinjer end dem, der gælder lige nu. Vi må gøre gældende, at de nuværende retningslinjer er forsvarlige, og derfor er det dem, vi arbejder efter. Vi stiller ikke spørgsmålstegn ved retningslinjerne, vi efterlever dem", siger Thomas Gyldal Petersen.

Bekymret skoleleder savner en udmelding fra ministeriet 

Skolestarten medfører, at det nu er slut med nødundervisningen. Nu kommer alle elever tilbage i klasserne, men helt normal som før corona-nedlukningen i marts bliver skoledagen ikke. Eleverne i den enkelte klasse skal først og fremmest være sammen med klassekammeraterne, og kontakten til de andre børn skal være minimal, ligesom udeaktiviteter og frikvarterer stadig skal organiseres særligt, pointerer KL-udvalgsformanden.

Glæder sig til normale tilstande

"Vi kan gennemføre undervisning i flere fag og i større omfang end før, men det er jo ikke en skoledag som før 11. marts. Hvornår vi kommer dertil, ved ingen jo - men jeg glæder mig til det".

Thomas Gyldal Petersens klare forventning om, at skolerne kan håndtere den nye virkelighed efter skolestarten i næste uge, bygger han bl.a. på, at skolerne gennem de seneste måneder har opsamlet stor erfaring i at håndtere anbefalingerne om fx håndhygiejne og rengøring.

Smittetal stiger: Forståelse for læreres bekymring inden skolestart 

"Det er jo anden gang, vi genåbner, og mange af de dilemmaer og spørgsmål, som knyttede sig til den første genåbning, er jo sådan set stadig eksisterende. Altså - hvordan sikrer vi, at det både pædagogisk og didaktisk foregår hensigtsmæssigt, samtidig med at det også er forsvarligt sundhedsmæssigt og sikkerhedsmæssigt. Det positive er, at man på skolerne har opsamlet en enorm stor erfaring i forbindelse med forårets corona-håndtering, og alle de gode vaner og procedurer fortsætter jo. Det er bestemt mit indtryk, at det ikke er noget, man ser let på".

Thomas Gyldal Petersen oplyser desuden, at KL løbende er i dialog med sundhedsmyndighederne.

"Min oplevelse er, at både medarbejdere og ledelse på alle skolerne - både i foråret og som optakt til skolestarten efter sommerferien - har gjort sig stor umage med at få håndteret de ting, der er. De kommunale forvaltninger har svaret på det, som skolelederne har været usikre på, og det kommunerne ikke har kunnet svare på, har vi kunnet hente svar på fra de centrale sundhedsmyndigheder", siger han.

Ingen KL-holdning til mundbind

Han understreger, at det vigtige for skolerne og kommunerne nu er at leve op til de udstukne retningslinjer.

"Og skulle der, på baggrund af udviklingen i smittetrykket, komme mere restriktive retningslinjer på et tidspunkt, så vil vi straks rette ind og tilpasse hverdagen derude til det", siger Thomas Gyldal Petersen.

Han ønsker ikke at forholde sig til diskussion om, hvorvidt det kan komme på tale, at elever og lærere skal til at bruge mundbind i skolen, som det nu ses i den kollektive trafik.

"Det har jeg ingen holdning til. Men hvis sundhedsmyndighederne fortæller os, at vi skal til at bruge mundbind, så er det det, vi gør".

Retningslinjer efter ferien: Skolerne skal igen give eleverne de lovpligtige timer