Kø ved håndvasken på Husum Skole.

Retningslinjer efter ferien: Skolerne skal igen give eleverne de lovpligtige timer

Godt en uge før skolerne lukker ned for sommerferien, er retningslinjerne nu klar for skolegangen efter ferien. Afstandskravet på en meter mellem eleverne fjernes, hvis det gør det muligt at leve op til de normale lovgivningsmæssige krav til undervisningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når skolehverdagen genoptages efter sommerferien, minder den lidt mere om den, der var inden coronakrisen ramte Danmark.

Med de nye retningslinjer bliver det nemlig muligt at fravige den generelle anbefaling om at holde minimum en meters afstand, når det er nødvendigt for at efterleve kravene i de almindelige bestemmelser for undervisningen.

Det vil sige, at skolerne efter sommerferien skal leve op til de helt normale bestemmelser for undervisningen, når det for eksempel kommer til timetal.

Eleverne skal fortsat følge anbefalingen om at holde en meters afstand, når de opholder sig andre steder i klassen, for eksempel på skolens fællesarealer.

Minister i kovending: "Nogle elever har haft rigtig god gavn af kortere skoledage"

"Når jeg har talt med sektoren, er der ingen tvivl om, at anbefalingen om en meters afstand har været den absolut største barriere. Derfor er jeg rigtig glad for, at sundhedsmyndighederne vurderer, at det nu er forsvarligt for den her gruppe at fravige kravet efter sommerferien", siger undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

"Hverdagen bliver mere genkendelig for vores børn og unge - selvom også de fortsat, ligesom alle os andre, skal tage en række forholdsregler for at passe ekstra på hinanden".

Undervisningsministeriet understreger, at udgangspunktet stadig bør være, at man begrænser antallet af kontakter i løbet af dagen og så vidt muligt holder en meters afstand.

Men nu kan skolerne altså vælge at fravige afstandkravet inden for de enkelte klasser, hvis det er nødvendigt for at leve op til bestemmelserne i den almindelige lovgivning.

Samtidig skal skolerne fortsat have særligt fokus på ekstra hygiejne og på at sende personale og elever hjem, hvis de har symptomer eller har været i nær kontakt med smittede.

Afklaring har været efterlyst

Såvel kommunerne som skolelederne har efterlyst en afklaring. Tirsdag rykkede formand for KL's børne- og undervisningsudvalg Thomas Gyldal Petersen for en hurtig afklaring, og han påpegede, at hvis afstandskravene fastholdes, vil eleverne ikke kunne få fuldt skema.

En del skoler har lånt ledige lokaler i for eksempel idrætshaller, men foreningsidrætten er genåbnet, så de er ikke længere ledige. Andre har anvendt telte, men det går ikke, når vejret bliver koldere.

Skolelederne: Brug for coronaretningslinjerne for næste skoleår nu

"Som det er i dag, kan vi ikke give eleverne det fulde antal timer. Vi kan heller ikke give dem undervisning i alle fag. Vi risikerer at komme til at stå med et stort fagligt efterslæb især hos de elever, der i forvejen er sårbare", konstaterede han.

Læs mere

Læs de nye retningslinjer her

Powered by Labrador CMS