Formanden for de københavnske skoleledere efterlyser en udmelding fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Bekymret skoleleder savner en udmelding fra ministeriet

Formanden for de københavnske skoleledere mener, at Undervisningsministeriet burde have udsendt nye og mere præcise retningslinjer inden en skolestart præget af stigende smittetal. "Det ville have klædt dem", siger hun. Synspunktet møder stor forståelse i Lærerforeningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De stigende smittetal og en snarlig skolestart med tilbagevenden til normal undervisning skaber ikke blot bekymring blandt folkeskolelærere, der har svært ved at se en almindelig skoledag for sig, hvis man ikke skal kollidere med de sundhedsmæssige anbefalinger.

Formanden for de københavnske skoleledere, Jeanne Jacobsen, der er skoleleder på Tove Ditlevsens Skole, forstår lærernes bekymring - og hun efterlyser nu en udmelding fra Børne- og Undervisningsministeriet med mere præcise og konkrete anvisninger på, hvordan skolerne fra næste uge skal håndtere en ny hverdag i coronaens skygge.

"Jeg kunne godt have brugt en fælles udmelding fra ministeriets side. Det ville have været på sin plads, og det ville have klædt dem at komme med sådan én, hvis jeg skal være helt ærlig. Det her handler jo om børn og familiers sikkerhed", siger Jeanne Jacobsen til folkeskolen.dk

Tungen lige i munden

Hun erkender, at der er stor forskel på skolerne, og at det derfor kan være svært at lave fælles retningslinjer, der både omfatter store byskoler og små landskoler.

"Men måske kunne man lave noget for byskoler, noget andet for de mere almindelige skoler og noget for landskoler. Jeg er her på en stor byskole, og vi skal godt nok holde tungen lige i munden og lave en hel masse tryllekunster. Som vilkårene er nu, er det fuldstændig op til mig at lave reglerne for, hvordan vi håndterer det. Og det er jo fint nok, hvis det er rigtigt, hvad jeg gør. Men hvad nu hvis det ikke er rigtigt - hvad så? Det er jo folks sikkerhed, det her handler om. Det kan jeg godt mærke. Det er ikke så sjovt", siger Jeanne Jacobsen.

Er du nervøs for, hvordan det skal gå?

"Nej, jeg er aldrig nervøs. Men jeg kan da godt mærke … hold da op. Det er en stor opgave".

Smittetal stiger: Forståelse for læreres bekymring inden skolestart 

Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, har tidligere gjort klart over for folkeskolen.dk, at han ikke forventer nye retningslinjer fra ministeriet efter dem, der kom den 19. juni i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.

"Med de nye retningslinjer kommer dagligdagen efter sommerferien tættere på, hvad børn, elever og personale var vant til inden covid-19. For eksempel kan skoler og uddannelsesinstitutioner fra august undervise efter de almindelige bestemmelser i lovgivningen", lød det dengang fra Børne- og Undervisningsministeriet.

DLF undersøger behov for præciseringer

Formanden for Danmarks Lærerforenings undervisningsudvalg, Regitze Flannov, har stor forståelse for Jeanne Jacobsens efterlysning af en fælles udmelding fra ministeriet inden skolestart.

"Det kan jeg sagtens følge. Vi skal selvfølgelig have nogle retningslinjer, vi kan arbejde efter - og der vil vi samle op på, om der er behov for yderligere. I DLF er vi meget opmærksomme på, om nogle af lærernes mange spørgsmål her op til skolestart åbenlyst kalder på en central udmelding", siger Regitze Flannov.

Lærere er usikre på skolestart i coronatid 

Men hun understreger også, at mange af de konkrete spørgsmål, som lærere måtte have inden skolestart, skal besvares lokalt.

"Jeg vil også appellere til det gode, lokale samarbejde. Før sommerferien kunne vi jo konstatere, at man med et godt og lokalt samarbejde på de enkelte skoler og i de enkelte kommuner imødekommer meget af den bekymring, der naturligt nok er", siger hun.

Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, ville forleden ikke afvise, at det kan komme på tale med mundbind i folkeskolen, hvis smittetallene bliver ved med at stige.

"Jeg har set, at det bliver meget diskuteret blandt lærere. Jeg vil sige, at det er en sundhedsfaglig vurdering. Men som lærer er det svært at forestille sig", fastslår Regitze Flannov.

Blog: Hvad er forskellen på offentlig trafik og folkeskolen?

"Husk det er en festdag"

Midt i forståelsen for usikkerheden og bekymringerne for covid-19 minder hun om, at det stadig er vigtigt at glæde sig til skolestart.

"Skolestart er jo altid en festdag for både lærere og elever, og det skal vi stadig kunne finde glæden i - på trods af denne meget, meget mærkelige situation, som vi deler med resten af verden", siger Regitze Flannov.

Retningslinjer efter ferien: Skolerne skal igen give eleverne de lovpligtige timer

Powered by Labrador CMS