Overenskomst
1   23

Blokaderamte skoler fortsat inde i varmen hos kommunerne

Der er al mulig grund til at fastholde stillingsblokaden for at få private dagbehandlingsskoler i København til indgå en læreroverenskomst, mener formand for Københavns Lærerforening, efter at blandt andet Sputnik har vundet opgaver i de næste fem år.

København har sammen med 17 andre kommuner valgt, hvem der skal undervise elever med vidtgående behov i dagbehandling i de næste fem år for et estimeret beløb på 4,8 milliarder kroner.

Blandt vinderne er de fem private tilbud, som er omfattet af den stillingsblokade Lærernes Centralorganisation (LC) har oprettet for at få dem til at indgå en overenskomst for deres lærere.

Artiklen fortsætter under banneret

Det drejer sig om Skolen Sputnik, Skolen ved Sorte Hest, Isbryderen, Basen og Vikasku.

To nye spillere får andel i opgaverne

I alt får 12 behandlingstilbud del i udbuddet, hvoraf to er nye spillere på folkeskoleområdet, nemlig Pilelygaard, der vil åbne afdelinger i Gladsaxe og København, og Københavns Dagbehandlingsskole, som hidtil har koncentreret sig om den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse STU. Skolen har via LC tegnet overenskomst med Uddannelsesforbundet.

Sagen kort

  • Siden 2014 har Lærernes Centralorganisation (LC) forsøgt at indgå en overenskomst for lærere, som underviser på Skolen Sputnik.
  • I sommeren 2018 meldte Sputnik sig ind i Dansk Erhverv Arbejdsgiver og blev omfattet af en overenskomst for personale beskæftiget med pædagogisk arbejde ved opholdssteder, private botilbud og private dagbehandlingstilbud. Denne overenskomst er indgået mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Socialpædagogernes Landsforbund (SL). Sputnik mener, at det arbejde, der udføres af uddannede lærere, er dækket af overenskomsten med SL.
  • Det mener LC ikke. I oktober 2018 etablerede LC derfor en blokade, som betyder, at medlemmer af DLF hverken må søge job eller lade sig ansætte på Sputnik.
  • Sputnik mente, at blokaden var ulovlig og indbragte sagen for Arbejdsretten. I januar 2019 fik LC Arbejdsrettens ord for, at stillingsblokaden er lovlig, hvorefter Dansk Erhverv Arbejdsgiver og LC genoptog forhandlingerne i marts.
  • Forhandlingerne omfattede også Danmarks største private specialskole, Behandlingsskolerne, men de gik så trægt, at skolen forlod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for i stedet selv at forhandle med LC. Efter et kort forløb indgik parterne en læreroverenskomst lige før jul 2019.
  • I marts i år udvidede LC stillingsblokaden mod Sputnik til også at omfatte Skolen ved Sorte Hest, Isbryderen, Basen og Vikasku, som også er medlemmer af Dansk Erhverv Arbejdsgiver.
  • LC og Dansk Erhverv Arbejdsgiver har netop aftalt at genoptage forhandlingerne om en overenskomst for lærere og mødes igen til august.

Det har været et mål i sig selv for Københavns Kommune at få flere skoler ind i rammeaftalen, så kommunen får en bredere tilbudsvifte at vælge imellem, som passer til det enkelte barns behov. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de 'gamle' får færre elever.

Dels er elevtallet generelt vokset i hovedstadsområdet, dels kan de 18 kommuner frit benytte sig af alle tilbud i rammeaftalen, uanset hvilken kommune den enkelte skole ligger i. Det er derfor ikke til at forudse, hvor mange elever den enkelte skole ender med at få.

Fortsat nødvendigt at kæmpe for en læreroverenskomst

I Københavns Lærerforening har formand Lars Sørensen været spændt på, om de fem blokaderamte behandlingsskoler fortsat ville være inde i varmen hos København og de 17 andre kommuner bag det fælles udbud.

"Jeg vil tro, at chancerne for at tegne overenskomst bliver forringet, hvis skolerne får opgaver i den aktuelle udbudsrunde, for der skal to til at indgå en aftale", sagde Lars Sørensen til folkeskolen.dk i sidste uge.

Skolerne har netop aftalt med LC, at de genoptager forhandlingerne om en overenskomst for lærere til august. Står det til Lars Sørensen, bliver stillingsblokaden opretholdt under forhandlingerne.

"Det er selvfølgelig noget, LC bestemmer, men jeg kan ikke forestille mig andet, end at blokaden bliver opretholdt, indtil der er indgået en overenskomst. Så skal vi nok gøre vores til, at den bliver effektiv ved at fortælle vores medlemmer, at de ikke må søge job på de fem skoler. Vi vil også holde tæt kontakt til de lærerstuderende og fortælle dem, at de efter vores bedste overbevisning skal arbejde på en læreroverenskomst", siger Lars Sørensen.

Han hæfter sig ved, at de fem skoler er parate til at forhandle igen.

"De har også et ønske om at levere et godt tilbud til børnene, og da skolerne løser opgaver efter folkeskoleloven, skal de selvfølgelig indgå en læreroverenskomst, så de kan ansætte lærere", siger Lars Sørensen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.412 andre er allerede tilmeldt