Praktik
0   3

Praktiklærer: De studerende har lært, at lærere skal være omstillingsparate

Kristina Silla har været praktikkoordinator for to hold studerende under coronakrisen. De har fået meget mere koncentreret undervisning i deres hovedfag - og et lynkursus i at skulle omstille sig. En relevant kompetence som lærer, mener hun.

Kristina Silla har været praktiklærer på Langelinjeskolen i København i mere end 15 år. Hendes erfaring er, at det udelukkende er positivt, at de studerende oplever anderledes undervisning, når de er i praktik.

"Når de kommer ud på skolerne som færdiguddannede, vil de jo også opleve, at tingene kan ændre sig meget hurtigt. Jo mere anderledes undervisning, de prøver, jo bedre", siger hun.

"Jeg kan tydeligt huske, da jeg selv blev lærer og oplevede, at man kan være forberedt til tænderne, men det er virkeligheden til tider ligeglad med. Man skal være omstillingsparat". 

Normalt kan det anderledes bestå i projektuger eller lignende. Men for de studerende, hendes skole har haft i praktik i dette forår, har det meste været meget langt fra det sædvanlige.

Artiklen fortsætter under banneret

De fjerdeårs-lærerstuderende, skolen havde i praktik i foråret, manglede 14 dage af praktikken, da skolerne blev lukket ned på grund af coronakrisen.

Da skolerne lukkede, lod Kristina Silla det som praktikkoordinator være op til de studerende at finde en løsning sammen med deres praktiklærer.

"Det gjaldt om at finde den mest fornuftige løsning i en ekstraordinær situation, når der var så kort tid tilbage. De havde aftaler på plads med praktiklærerne om den resterende tid og manglede stort set kun afslutningen og evalueringen", siger hun.

Underviste kun i hovedfag

Derfor blev den resterende del af praktikken meget koncentreret. De studerende fik så vidt muligt ansvar for at varetage undervisningen i bedst givne omfang og med særlig vægt på deres hovedfag.

"Jeg tror, at det har været rigtig fedt for dem. Og de har læst de timer, de skulle, så de er ikke gået glip af noget undervisning", siger praktikkoordinatoren. 

Alle de studerende har været til eksamen virtuelt på zoom, hvilket også var nyt for både lærer, studerende, vejleder og censor.

Tilbagemeldingerne fra Kristina Sillas kollegaer er, at det er gået meget blandet med deres eksamen.

"Om det eventuelt har noget at gøre med manglende vejledning fra KP eller vores side, det ved jeg ikke. Men jeg tror ikke, det har kunnet nå at have så meget betydning", siger hun.

Kristina Silla mener, at de studerende har fået det ud af praktikken, de skulle som fjerdeårsstuderende, der er så tæt på at have færdiggjort uddannelsen.

"Det har været imponerende at opleve, hvor positivt indstillede de også har været på at omstille sig til meget uvante forhold", siger hun.

Praktikkoordinatoren nåede dog ikke at have en afsluttende evaluering med dem, som hun ellers ville have haft under mere normale omstændigheder.

Nyt hold med det samme

Lige så snart de fjerdeårsstuderende havde afsluttet deres praktik, skulle et hold af tredjeårsstuderende starte.

Københavns Professionshøjskole afventede udmeldingen fra regeringen og sundhedsstyrelsens retningslinjer og lod det være op til praktikskolerne og de studerende at vurdere, om de ville starte som planlagt eller rykke praktikken til den anden side af sommerferien.

Kristina Silla tog kontakt til de kollegaer, der skulle have studerende, og to takkede ja til at få dem med det samme, hvis de studerende var klar på det. To takkede nej.

Skolen har derfor nu tre studerende, som startede i maj - med en måneds forsinkelse. Dog kun med fokus på deres hovedfag og én praktiklærer. 

"Det blev meldt ud fra professionshøjskolen, at praktikken ikke måtte være ren fjernundervisning. Det er derfor endt med en blanding, hvor noget af undervisningen er fjernundervisning, og noget foregår i klasser", siger Kristina Silla.

De studerende afslutter praktikken i næste uge. Denne gang med en udførlig evaluering.

"Det bliver rigtig spændende at høre deres perspektiv på, hvordan det har været at være i praktik i en meget anderledes tid", lyder det fra pratikkoordinatoren.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Praktiklærere er for alle, der tager sig af de lærerstuderendes praktik på folkeskolerne, og andre med interesse for området. I samarbejde med Praktiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
227 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
453 andre er allerede tilmeldt