Har du styr på de mange genforenings-arrangementer?

I år er det 100 år siden, at Sønderjylland igen blev en del af Danmark. Samtidig er året udråbt til dansk-tysk kulturelt venskabsår. Derfor er der året igennem hundredevis af arrangementer med fokus på Tyskland. Få et lille overblik her.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selvom 2020 nok især vil blive husket for at være året, hvor corona lukkede Danmark og store dele af resten af verdenen ned, må tysklærerne ikke glemme, at i år også er dansk-tysk venskabsår. 

For 100 år siden blev Sønderjylland genforenet med Danmark efter, at de i dag sønderjyske kommuner havde været tyske siden krigen i 1864.  Dette markeres med hundredevis af arrangementer i begge lande.

Ligesom næsten alt andet har de planlagte arrangementer indtil 10. maj dog måtte aflyses eller udsættes. Og på genforening2020.dk fremgår det, at arrangementer i resten af maj, juni og juli også kan være påvirket.

Her fremgår det desuden, at der er hele 714 planlagte arrangementer overalt i landet og består af udstillinger, koncerter, teaterforestillinger og debatter, som sætter fokus på den særlige dansk-tyske forbindelse.

Fra slut september til start oktober vil desuden være fokus på det tyske sprog med 'Fest der deutschen Sprache'. Her vil elever og lærere eksempelvis kunne deltage i Deutsch-Kino i biograferne, tegneserieudstillingen Berliner Mythen, oversætterværksted med live-oversættelse fra tysk og dansk og en eksperimentel sprogcafe.

Der findes en kalender med alle arrangementerne. Men her er 13 arrangementer, der kan være særligt interessante for skoler.  

  • Vortragsreise mit Thomas Borchert / for skoleklasser august-december
  • Buddy-Bär / skolekonkurrence, Flere steder // juni
  • Fest der deutschen Sprache, Flere steder // 19.9.-3.10.
  • Åbent oversætterværksted, Kbh // 19.9.
  • Schülertag - Mit Deutsch in den Beruf, Københavns Universitet // 22.9.
  • Sprachencafé - Europäischer Sprachentag, Kbh // 26.9.
  • Berliner Mythen - Reinhard Kleist / plakatudstilling
  • UCN Aalborg | VIA University College, Aarhus & Kbh // september-oktober
  • Workshop til Berliner Mythen / for lærere, Aalborg & Aarhus. Kbh // 30.9.-2.10.
  • Reinhard Kleist & band / live-drawing koncert Aalborg, Aarhus & Kbh // 30.9.-2.10.
  • Familiedag / live-drawing koncert, tegneserie-workshop mm. St.Petri-Skole // 3.10.
  • Deutsch-Kino / film for skoleklasser Cinemateket, Kbh // september-november
  • Lehrersymposium: Künstliche Intelligenz, Københavns Universitet // 5.11.

Vidste du, at genforeningen førte til politisk kaos? 

Har du egentlig helt styr på, hvad der skete tilbage i 1920, hvor Sønderjylland igen blev dansk? Hvis ikke får du lige et kort brush up. 

Faktisk er den officielle genforeningsdag slet ikke endnu. Det er først 15 juni. Det var nemlig dagen, hvor Danmark officielt fik Sønderjylland tilbage og en international kommission bestående af repræsentanter fra Frankrig, England, Norge og Sverige forlod området. 

Sønderjylland havde dog de facto været dansk siden begyndelsen af maj, hvor danske soldater overtog kontrollen med området, og den 20. maj blev den danske krone og postvæsen indført.

Genforeningen blev en realitet efter en afstemning, der var delt op i to zoner. En zone til det vi i dag betragter som Sønderjylland og en zone længere mod syd, der blandt andet inkluderede Flensborg. 

Afstemningen i første (og nordligste) zone fandt sted den 10. februar 2020. Godt 100.000 borgere deltog, hvilket gav en valgdeltagelse på over 90 procent. Samlet set stemte 74,9 procent for Danmark. I tre sønderjyske købstæder var der dog isoleret set tysk flertal, særligt i Tønder, hvor tre fjerdedele af de stemmeberettigede stemte tysk. 

Anderledes gik afstemningen i den anden zone 14. marts. Her afgav godt 64.000 borgere deres stemme, og her blev det et klart tysk flertal på ca. 80 procent.

Trods glæden over at få Sønderjylland tilbage var der i nogle kreds utilfredshed med, at Flensborg ikke kom på danske hænder. Utilfredsheden var så stor, at det skabte en meget tilspidset politisk situation i København, som førte til, at kong Christian 10. afskedigede den danske regering, hvilket udløste Påskekrisen i 1920.

Læs mere

Se katalog over de mange arrangementer

Find også inspiration på emu.dk