Nationale test
8   6

Tirsdag kommer afgørelsen om de nationale test – vil du fjernteste eleverne?

Med forbehold for den ekstraordinære situation forventes Folketinget tirsdag at vedtage en lov, som udpeger, hvilke skoler, der skal gennemføre de nationale test. 351 elever har taget test i skolelukningsperioden. Folkeskolen.dk vil gerne høre fra dig, hvis du har ’fjerntestet’.

Lige nu lyder beskeden til lærere og skoleledere, at " Det anbefales, at skolerne venter med at gennemføre de nationale test, indtil den midlertidige lukning af skolerne er slut, således at eleverne kan aflægge testene på skolen enten i indeværende testperiode eller i fraværsperioden", men af bemærkningerne til udkastet til den nødlov om skolelukninger, som Folketinget vedtog i sidste uge blev nationale test og i øvrigt den nationale trivselsmåling nævnt som noget af det, der kan gennemføres som fjernundervisning.

De obligatoriske nationale test ligger i år fra 1. marts til og med 30. april. Men situationen som bekendt helt anderledes i år. Dels har folkeskoleforligskredsen efter evalueringen af testene meldt ud, at de skal erstattes af nye og bedre test, og at derfor kun de 20 procent ringest præsterende skoler plus en stikprøve af de øvrige skoler i år skal gennemføre testene. Dels blev alle danske skoler lukket ned den 16. marts for at begrænse corona-smitten, og undervisningen blev erstattet af fjernundervisning. Folkeskolen.dk har fået tallene for deltagelsen i de nationale test i år.

Artiklen fortsætter under banneret

Nationale test gennemføres som fjernundervisning

Styrelsen for It og Læring oplyser til folkeskolen.dk, at der i perioden 1.-17. marts 2020 er gennemført 8.388 obligatoriske test (én elev, der gennemfører en national test er lig med én test, red.). Per 18. marts, dvs. i onsdags var der booket 19.233 obligatoriske nationale test - sidste år var der booket 73.329 test på det tidspunkt. I de spørgsmål/svar om coronasituationen, der ligger på ministeriets hjemmeside, fraråder ministeriet pt., at man gennemfører de bookede test som fjernundervisning, men styrelsen oplyste fredag til folkeskolen.dk, at der var gennemført 351 obligatoriske og 138 frivillige test efter skolelukningen, dvs. efter mandag den 16. marts.  Er du en af de lærere, der har gennemført nationale test under skolelukningen, vil redaktionen rigtig gerne høre fra dig, så andre lærere kan have glæde af erfaringerne, når/hvis det ender med, at de nationale test skal gennemføres på distancen.

Model for ringest præsterende skole er klar

Lovforslaget om at gøre de nationale test frivillige i år for størstedelen af landets folkeskoler blev behandlet den 11. marts. Her lagde undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil op til at finde en model, der sikrer, at udvælgelsen af de 20 procent ringest præsterende skoler ikke kun sker ud fra afgangsprøveresultaterne. Den model er klar nu og betyder medfører, at skoler med overbygning forventes at blive udtaget på baggrund af resultater ved de bundne prøver i dansk og matematik i 9. klasse i skoleårene 2017/2018 og 2018/2019. Skoler uden overbygning (dvs. skoler der ikke har registreret prøvekarakterer i 9. klasse) forventes at blive udtaget på baggrund af deres resultater i nationale test i dansk, læsning og matematik i 6. klasse i skoleårene 2017/2018 og 2018/2019. Efter planen sker både anden- og tredjebehandling af loven i Folketinget i morgen tirsdag, og de skoler og kommuner, der udtrækkes, vil så blive informeret umiddelbar efter, oplyser Undervisningsministeriet.

Journalist, debattør og far Jeppe Søe har i flere år under stor medieopmærksomhed holdt sin søn hjemme, når der var nationale test. Som leder af hjemmeskolen besluttede han forleden, at det var testdag:

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ