Praktiklærer
2   8

Rekordfå tilmeldinger til praktiklærernes årskursus

Der er kamp om efteruddannelsesmidlerne i folkeskolen, og det ser ud til, at praktiklærerne er blandt taberne. Praktiklærerforeningens kursusaktivitet er skåret ned fra to til ét årligt arrangement, og i år ser der ud til at blive mange tomme stole.

Oplægsholderne er booket, og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har sagt ja til at holde åbningstalen.

Men med to måneder til Praktiklærerforeningens årskursus ser det ikke ud til, at hverken oplægsholdere eller minister behøver mikrofon for at tale forsamlingen op. Der er indtil videre kun er indløbet cirka 20 tilmeldinger. Tilmeldingsfrist var 22. januar men er forlænget til 14. februar.

"Der har aldrig været så få tilmeldinger med så kort tid til tilmeldingsfristen. Vi oplever stor efterspørgsel, men også at interesserede siger, at de har svært ved at få skolen til at bevilge kurset", siger styrelsesmedlem i Praktiklærerforeningen Lotte Josephsen.

"Der er større og større behov for efteruddannelse i folkeskolen og den nødvendige økonomi er ikke til stede. Det skaber hård konkurrence, og det lader ikke til, at efteruddannelse til praktiklærere står højt på prioriteringslisten særlig mange steder".

Artiklen fortsætter under banneret

Kurset varer tre dage og afholdes 30. marts-1. april i Nyborg. Ved samme lejlighed holder Praktiklærerforeningen årsmøde.

Få muligheder for opkvalificering

Uddannelse af praktiklærere har længe været omdiskuteret. I 2012 blev der i en politisk aftale afsat penge til kommunerne til at sørge for, at alle skoler har en uddannet praktikvejleder.

Men i en verden, hvor jobskifter ikke er ualmindelige, er det mange steder svært for skolerne at sørge for, at der hvert år er en uddannet praktikvejleder på lønningslisten. Senest har en rundspørge fra UCL vist, at det kun gør sig gældende for halvdelen af de fynske folkeskoler.

Praktiklærerforeningens årskursus giver ikke formelle praktikvejlederkompetencer, men er tilrettelagt både som efteruddannelse af uddannede praktikvejledere, men også så ikke-uddannede praktikvejledere får noget ud af det, fortæller Lotte Josephsen.

"Det er et løft af de kollegaer, der varetager opgaver i relation til praktik i hverdagen. Enten som praktiklærere eller praktikkoordinatorer. Og det er faktisk en af meget få muligheder for, at ikke-uddannede kan få opkvalificering, hvis ikke det prioriteres at give dem den egentlige uddannelse til praktikvejleder. Så det er en trist udvikling", siger hun.

Ingen planer om at skære ned

Selv om det ser sløjt ud med tilmeldingerne, bliver programmet til årskurset ikke skåret til. Praktiklærerforeningen har heller ikke planer i fremtiden at reducere kurset eller at lade programpunker, der ikke kræver betalte oplægsholdere, fylde mere.

"Det er fristende at skære ned på oplægsholdere, eller at få folk fra foreningen, der ikke skal have betaling, til at sige noget i stedet. Men når konkurrencen netop er så stor, tror vi på, det er vigtigt ikke at gå ned ad den vej. Hvis interesserede deltagere skal kunne overtale deres skoleleder, er det vigtigt, at der kan henvises til, at det er et kursus med høj kvalitet", siger Lotte Josephsen.

"Men dilemmaet er jo, at for at kunne opretholde den kvalitet, er vi nødt til at have et vist antal tilmeldinger. Der er jo en smertegrænse et sted".

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Skolelederforeningen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Praktiklærere er for alle, der tager sig af de lærerstuderendes praktik på folkeskolerne, og andre med interesse for området. I samarbejde med Praktiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
213 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
430 andre er allerede tilmeldt