Når lærerstuderende fra UCL er i praktik, møder de langt fra altid en uddannet praktikvejleder på skolen.

Halvdelen af fynske folkeskoler har ingen uddannet praktikvejleder

Kommunerne har fået en pose penge til at sørge for, at alle skoler har en uddannet praktikvejleder. På Fyn er der 95 skoler, men kun 52 praktikvejledere. Lige nu har 10 skoler lærerstuderende i praktik uden at have en uddannet vejleder.

Publiceret

FAKTA: SÅDAN ER VEJLEDERDÆKNINGEN PÅFYN

Odense:

30 skoler - 27 praktikvejledere - 3 praktikskoler udenvejledere

Svendborg:

18 skoler - 5 praktikvejledere - 1 praktikskole udenvejleder

Assens:

14 skoler - 5 praktikvejledere - 0 praktikskoler udenvejleder

Middelfart:

12 skoler - 2 praktikvejledere - 4 praktikskoler udenvejledere

Kerteminde:

7 skoler - 1 praktikvejleder - 1 praktikskole uden vejleder

Nyborg:

6 skoler - 5 praktikvejledere - 0 praktikskoler udenvejleder

Fåborg-Midtfyn:

5 skoler - 5 praktikvejledere - 0 praktikskoler udenvejleder

Nordfyn:

3 skoler - 2 praktikvejledere - 1 praktikskole uden vejleder

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 2012 blev der i en politisk aftale afsat penge til kommunerne til at sørge for, at alle skoler har en uddannet praktikvejleder.

Men når en lærerstuderende fra UCL på Fyn er i praktik, er der stor sandsynlighed for, at vedkommendes praktiklærere ikke har en vejlederuddannet kollega at spørge til råds.

Det viser en rundspørge, som formand for Vestfyns Lærerkreds John Rasmussen har foretaget.

 

Han er også formand for Uddannelsesudvalget for læreruddannelsen ved professionshøjskolen UCL, og her har spørgsmålet om praktikvejledere været et varmt emne.

"Vi har længe haft en fornemmelse af, at det ikke er alle skoler, der lever op til aftalen, men jeg er overrasket over, at det gør sig gældende for så mange", siger han til folkeskolen.dk/praktiklærer

Censorrapport: Flere lærere skal praktikuddannes løbende

I de otte fynske kommuner Nordfyn, Assens, Odense, Middelfart, Nyborg, Kerteminde, Faaborg-Midtfyn og Svendborg er der i alt 95 skoler og 52 uddannede praktikvejledere.

55 af skolerne er praktikskoler, der har lærerstuderende i praktik, og på 10 af dem er der ikke en uddannet praktikvejleder. I kun tre af de otte kommuner er der praktikvejledere på alle praktikskoler.

Ærø og Langeland Kommuner har ikke svaret på John Rasmussens henvendelse.

Frygter rekrutteringsproblemer

Ud over en mindre fagligt kvalificeret praktikperiode for de studerende frygter John Rasmussen, at manglen på vejledere i sidste ende kan skabe rekrutteringsproblemer i kommunerne.

"Det er altid nemmere for en skole at rekruttere en lærer, der tidligere har haft en god oplevelse på samme skole i sin praktik", siger han.

Alle kommuner fik i 2012 penge til at uddanne praktikvejledere. Det er dog ikke alle kommuner, der har været lige gode til at tage højde for, at lærere ikke bliver på samme skole.

Uddannelsesministeren: Vi prioriterer skam praktikken

"Nogle går på pension og andre skifter job. Og så har man ikke fyldt hullet ud", siger John Rasmussen, som fremhæver Odense Kommune som en kommune, der for nylig har gjort en indsats for at uddanne flere praktikvejledere.

Matrikelskoler tæller for én

Odense og Faaborg-Midtfyn Kommune skiller sig ud i statistikken ved at have et antal praktikvejledere stort set svarende til antallet af skoler.

Kun på tre ud af Odenses 27 praktikskoler er der ikke en vejleder. I Faaborg-Midtfyn er der fem praktikvejledere til fem skoler.

Her er der dog en svaghed i statistikken, påpeger John Rasmussen.

"Alle Faaborg-Midtfyns fem skoler er matrikelskoler. Så der er en praktikvejleder på hver skole, men ikke nødvendigvis på den matrikel, hvor praktikanterne er", siger han.

Nu får praktiklærere et digitalt mødested på folkeskolen.dk

Lærerstuderende: Ikke godt nok, KL

At der findes skoler, hvor der ikke er en eneste uddannet praktiklærer, er "et kæmpeproblem", mener forperson i Lærerstuderendes Landskreds Rasmus Holme Nielsen.

"Hvis det her var tal for, hvor mange folkeskolelærere, der ikke var uddannet, så havde der lydt et ramaskrig. Det er klart, at folk der er uddannet til en opgave er bedre til at løse den kvalificeret, end folk der ikke er uddannet", siger han.

Rasmus Holme Nielsen påpeger, at kommunerne har fået penge til at uddanne praktikvejledere.

"Når man ikke gør det, eller i hvert fald ikke løbende følger op på, om vejlederne stadig er på skolerne, så misligholder man en aftale, man har indgået. Jeg synes, det er meget problematisk", siger han.

De lærerstuderendes formand foreslår, at hver kommune har færre praktikskoler men til gengæld samler de uddannede praktikvejledere der.

"Så øger man sandsynligheden for, at praktikanterne rent faktisk har en praktiklærer, der har en praktikvejlederuddannelse. Sådan er det ikke i dag, fordi de er spredt ud på forskellige fag", siger han.

"Målet må være, at alle lærerstuderende møder en uddannet praktikvejleder i deres praktik - ikke bare at skolerne har en uddannet vejleder til at koordinere praktikken".

Ud over de fynske kommuner har John Rasmussen forsøgt at indhente tal fra Vejle og Fredericia Kommune, som har praktikanter fra læreruddannelsen i Jelling.

Fredericia har fire praktikvejledere til fem skoler. Vejle har ikke svaret.

KL har ikke ønsket at kommentere oplysningerne.