Billedkunstlærerforeningen: Ministeriet har lyttet

Prøvebekendtgørelsen til valget billedkunst er landet, og den er meget forskellig fra ministeriets oprindelige udkast. Godt det samme, siger formanden for billedkunstlærerforeningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Ministeriet har ikke forholdt sig til billedkunstfagets særlige karakter", sagde formanden for Danmarks Billedkunstlærere, Lykke Andersen, dengang til folkeskolen.dk/billedkunst. Især var hun utilfreds med, at oplægget var stort set identisk med oplægget til prøvebekendtgørelsen for Håndværk og Design-faget, bortset fra vurderingskriterierne.

Faktisk var den faglige forening så utilfreds med det oprindelige oplæg, at de skrev deres eget forslag og inkluderede det i høringssvaret. Om det var det, der virkede, vides ikke, men Lykke Andersen er i hvert fald glad for det endelige resultat.

Billedkunstlærerforeningen har sit eget bud på en eksamen

"Vi er tilfredse med prøvebekendtgørelsen. De har lyttet til vores indvendinger i vores høringssvar og har stort set fuldt de anvisninger vi er kommet med. De har forstået at faget billedkunst har sin egen karakter og faglighed", siger hun folkeskolen.dk/billedkunst.

Ingen maratonprøve

En væsentlig ændring i forhold til ministeriets oprindelige forslag er, at selve den reflekterende billedsamtale med eleverne, som udgør prøvens mundtlige del, kun skal vare 25 minutter, hvis eleven går op alene og op til 45 minutter ved gruppeprøver. Og det er vel og mærke inklusiv karakterfastsættelse. I det oprindelige forslag skulle censor være til stede fire klokketimer, mens eleverne gjorde deres værk færdigt. Dette element, som Lykke Andersen yderst kritisk overfor, er fuldstændigt udgået. 

Endelig!! Den nye prøvevejlendning til billedkunst

Læs mere

Prøvebekendgørelsens bilag om de enkelte fag,herunder billedkunst 

Prøvevejledningen på uvm.dk