En uddannelsesmesse kan være en øjenåbner for, hvor mange muligheder der er for unge med særlige behov, lyder det fra arrangøren af to af årets messer.

Landet er dækket godt ind med uddannelsesmesser for elever med særlige behov

To på Sjælland og tre i Jylland. I løbet af 2023 har unge med særlige behov i hele landet en fair chance for at komme på uddannelsesmesse, som er målrettet lige netop dem. Den første holdes i Køge på torsdag, og midt i marts følger Aarhus trop.

Publiceret Senest opdateret

Efteråret 2018 bød på hele 13 uddannelsesmesser for unge med særlige behov. Året efter faldt det til fem, da en arrangør af otte mindre messer med navnet Ud i Fremtiden nøjedes med en enkelt. Den foregik i Vejle, og efter en pause på grund af corona kom messen op at køre igen i 2022.

Messer for unge med særlige behov

Køge

Ud i fremtiden, torsdag den 2. februar 9 til 16, Spar Nord Arena Køge, gratis entre, arrangeret af Forlaget KSI i samarbejde med UUV Køge.

Aarhus

Vejledningsmesse, onsdag den 15. marts 9.30 til 17 på Aarhus Rådhus, gratis entre, arrangeret af Foreningsfællesskabet Ligeværd.

Vejledningsmesse, torsdag den 14. september 9.30 til 17 på Aarhus Rådhus, gratis entre, arrangeret af Foreningsfællesskabet Ligeværd.

Roskilde

Specialkompasset, onsdag den 20. september 9 til 14 og 16 til 19 og torsdag den 21. september fra 9 til 14 i Roskilde Kongres- og Idrætscenter, gratis entre, arrangeret af Compass Fairs.

Vejle

Ud i fremtiden, 6. oktober 9 til 16, DGI Huset Vejle, gratis entre, arrangeret af Forlaget KSI i samarbejde med UUV Køge.

Aalborg

Uddannelsesmesse Nordjylland, torsdag den 26. oktober 9.30 til 12 og 13 til 17, Gigantium, gratis entre, arrangeret af UU-Aalborg.

”Vi har kørt messen i Vejle i 12 år. Sidste forår udvidede vi med en messe i Køge, så vi nu har en messe både øst og vest for Storebælt. Det er passende”, siger direktør Kim Ingwersen fra Forlaget KSI, som arrangerer messerne i Vejle og Køge sammen med de lokale UU’er.

Messen i Vejle finder sted til september, mens messen i Køge afholdes på torsdag. Den bliver dermed årets første messe med information og vejledning til unge, som ikke kan følge en ordinær ungdomsuddannelse.

”Ligeværd arrangerer messer i Aarhus, og UU-Aalborg har også en, så landet er dækket godt ind”, siger Kim Ingwersen.

Derudover afholdes messen Specialkompasset hvert år i september i Roskilde.

Messen viser en palet af muligheder

Sidste år havde messen i Køge forhåndstilmeldinger fra cirka 50 skoler. I år er det steget til cirka 75.

”Man behøver ikke tilmelde sig, men vi er glade for, at skolerne gør det, for det giver os en fornemmelse af, at vi er på rette spor med arrangementet. Der kommer skoler og familier så langt væk fra som Helsingør, Maribo og Slagelse, men selvfølgelig har vi flest fra Øst- og Midtsjælland og fra Vestegnen”, siger Kim Ingwersen.

Messens gæster kan tale med skoler, der tilbyder STU, opholds- og bosteder, uddannelser med særlige forløb og erhvervsskoler for unge med særlige behov. Også forskellige jobtilbud er repræsenteret på messen.

Derudover peger arrangøren på, at stadig flere gymnasier, VUC’er og hf tilbyder uddannelser for unge med fysiske og psykiske udfordringer og ordblinde. Det kan være med mulighed for et ekstra år eller mindre klasser og helt eller delvist online-undervisning.

”Vi håber, at messen kan være en øjenåbner for, hvor mange muligheder der er for unge med særlige behov, og at de unge vil være nysgerrige og med åbent sind tage sig tid til at besøge flere af standene”, siger Kim Ingwersen.

God ide at se efter resurser hos den unge

Mange af de unge, som besøger messen med deres skole, dukker op igen om eftermiddagen sammen med deres forældre, mens andre pårørende tager af sted sammen med klassen.

”Det er altid vigtigt, at forældre er undersøgende i forhold til uddannelsestilbud, for det giver grundlag for en god dialog med UU-vejlederen. Men uanset om det kan lade sig gøre for forældrene at deltage i messen eller ej, har de en vigtig rolle, når det handler om at finde det rigtige uddannelsestilbud”, siger Kim Ingwersen.

Han anbefaler forældre at tænke i resurser og styrker i stedet for svagheder.

”Det gør det lettere at være åben for at se de muligheder, der virkelig passer til den unge – og ikke bare det man som forældre selv håber på”, sammenfatter forlagsdirektøren.

Powered by Labrador CMS