Når Annika Rix Nilsen har talt med sine elever på Nymarkskolen om indsamlingen, har hun vist billeder fra skolerne. "Vi havde selv et slemt slemt skybrud i Svendborg i foråret. Det var selvfølgelig ikke lige så voldsomt som det, de har oplevet i Tyskland. Men eleverne kan måske nemmere forstå, hvad der er sket, fordi de selv har oplevet vandet stige helt vildt", siger hun. Klik på pilen for at se flere billeder fra Gemünd.

Lærere og elever hjælper oversvømmede skoler i Tyskland

Nymarkskolen på Fyn sendte i starten af oktober to lastbiler med møbler, kladdehæfter og legetøj afsted til to skoler, der blev ramt af sommerens oversvømmelser i Tyskland.

Publiceret
Et klasseværelse fra en af de skoler i Gemünd i Sydvesttyskland, som Nymarkskolen har valgt at hjælpe. Nymarkskolen har både sendt møbler og skoleartikler afsted, så eleverne kan få en mere almindelig hverdag, fortæller Annika Rix Nielsen.
Skolebøger fra en af de lokale skoler i Gemünd, der er blevet ødelagt af oversvømmelserne.
Den ene lastbil, som Nymarkskolen har sendt afsted, ankommer til en af de to lokale skoler i Gemünd.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 4. oktober kunne lærere og elever på Nymarkskolen i Svendborg sende to fyldte lastbiler afsted til byen sydvesttyske by Gemünd, der i sommer blev ramt af de voldsomme oversvømmelser, som ødelagde store områder i både Tyskland og Belgien og kostede mere end 200 mennesker livet. 

"Vi har fået fortalt, at vandstanden steg med otte meter i en af skolebygningerne. Alt er blevet ødelagt, og mange børn er stadig traumatiseret efter de voldsomme oplevelser", fortæller Annika Rix Nielsen, der er tysklærer på Nymarkskolen.

Siden starten af skoleåret har hun sammen med sin kollega Annelene Nietzer stået i spidsen for en indsamling til to af Gemünds lokale skoler, der blev totalt ødelagt under oversvømmelserne. Ideen til indsamlingen fik hun, da hun i sommer var på ferie med sin familie i Berlin og oplevede tyskernes rædsel og forbløffelse over, hvad der skete i Sydvesttyskland på nært hold. 

"Vi har indsamlet møbler, skoleartikler, legetøj og en masse andet ind, som vi har sendt ned til skolerne. For alt er blevet ødelagt af vand og slam. Lige nu foregår undervisningen på skolerne i containere uden vinduer, fordi lokalerne stadig er våde", fortæller Annika Rix Nielsen

Rørende at starte indsamling

De to lokale skoler, Katholische Grundschule Gemünd og Corsten Jugendhilfe Hellenthal har Annika Rix Nielsen og Annelene Nietzer fundet frem til i en Facebookgruppe, hvor personer og institutioner i lokalområdet bad om hjælp til genopbygningen efter oversvømmelserne. Annika Rix Nielsen har i løbet af de to måneder, som indsamlingen stod på, været i kontakt med skolerne via bl.a. WhatsApp. "Først troede de ikke rigtig på, at vi ville stå for en indsamling til dem, da vi første gang tog kontakt. Nu er de bare rigtig glade og taknemmelige for hjælpen", fortæller hun. De to lærere startede med at lave et opslag på Aula, hvor de opfordrede elever, forældre og kollegaer til at bidrage til indsamlingen med ting, som de kunne undvære.

"Vi har modtaget så mange ting. Det har været meget rørende. Vi har blandt andet en pige fra Syrien, der har doneret et smykkeskrin. Hun fortalte, at hun også havde prøvet at mangle alt, da hun kom til Danmark. Nu ville hun gerne gøre noget godt tilbage", fortæller Annika Rix Nielsen.

8.-klasse-elever har designet smykker til fordel for børn på flugt

En far har også doneret en masse møbler fra et advokatfirma, og Annika Rix Nielsen og Annelene Nietzer har fået lov af Svendborgs borgmester til at sende gamle skolemøbler afsted. De to lærere har også været rundt i lokalmiljøet og fået doneret perler, fodbolde og flyttetransporten af virksomheder.

Håber andre skoler inspireres Annika Rix Nielsen og Annelene Nietzer er sammen med deres klasser blevet inviteret til at komme ned og besøge de to skoler, som de har samlet ind til. Men det er der ikke råd til lige nu. Derfor søger lærerne stadig efter sponsorarter, der kan hjælpe dem med at komme ti Tyskland. "Alt har været frivilligt og udenfor skoletiden, men vi har mange elever, som har været investeret i projektet. Jeg tror, at de har kunne sætte sig ind i situationen. Nogle elever fortæller, at deres ferieplaner blev ændret eller at de måtte finde andre ruter hjem fra sommerferien på grund af oversvømmelserne", siger Annika Rix Nielsen.

7.v vasker glemmekassetøjet og sender det til syriske flygtninge 

"Det har føltes rigtig godt at være med til at hjælpe skolerne. Jeg håber på, at vi måske kan inspirere andre skoler til at gøre det samme. Det har helt klart også været en stor oplevelse for vores elever. Jeg håber, at de vil kigge tilbage på projektet, når de er ældre og tænke, at her var de med til at gøre en forskel".