Minister: Giv tid

Lene Espersen forventer fremgang for offentlig-privat partnerskab, nu hvor de største forhindringer er fjernet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ikke noget galt med offentlig-privat partnerskab. Det er blot så ny en organisationsform, at det tager tid, før den bliver mere udbredt, mener økonomi- og erhvervsministeren. Men hun spår, at flere OPP-projekter er på vej.

»Når man vælger at gå nye veje, tager det som regel tid. Der er behov for at opbygge nye kompetencer, eventuelle hindringer skal ryddes af vejen, og såvel nye idéer som erfaringer fra de første projekter skal formidles bredt ud. Jeg synes, at vi er kommet et godt stykke ad vejen«, siger Lene Espersen.

At regeringen ikke har gjort nok for at fjerne hindringerne for offentlig-privat partnerskab, afviser hun.

»Der er løbende ydet en stor indsats for at fremme OPP. Der er dog tale om en kompleks samarbejdsform, hvor mange hindringer først er blevet synlige hen ad vejen. Det har derfor først været muligt at håndtere udfordringer, når de er dukket op, og løsningerne, såsom udfordringen med moms og skat, skal afstemmes med den eksisterende lovgivning«, siger økonomi- og erhvervsministeren.

Hun fremhæver, at regeringen har taget flere initiativer til at fremme offentlig-privat partnerskab, blandt andet ved at etablere et rejsehold, som tilbyder kommuner og regioner sparringsmøder om projektplaner. Desuden er der oprettet en medfinansieringspulje, hvorfra der kan gives støtte for at mindske merudgifterne ved at gå nye veje.

Ministeren mener ikke, at dispensationspuljen er for lille.

»Der har siden 2003 årligt været afsat 100 millioner kroner, men kun i 2008 er hele puljen blevet udmøntet. Dertil kommer, at lånereglerne i efteråret 2008 er ændret, således at OPP sidestilles med traditionelt byggeri. Det er vigtigt, at fokus er rettet mod en effektiv og innovativ opgaveløsning og ikke på, hvad der giver mest likviditet i kommunen«, siger Lene Espersen.

Det er ministeriets erfaring, at der også er så få offentlig-private partnerskaber, fordi kommunerne har brugt tid på at finde sig selv efter kommunalreformen. Offentlig-privat partnerskab skal være af en bestemt størrelse, for at gevinsterne overstiger merudgifterne, og i en rundspørge til samtlige kommuner i december 2007 mente 73 kommuner, at den største barriere for offentlig-privat partnerskab var, at der ikke var så mange projekter af den store størrelse i kommunerne.

Økonomi- og erhvervsministeren håber, at kendskabet til offentlig-privat partnerskab fortsat udbredes på tværs af den offentlige og den private sektor.

»Jeg vil dog gerne slå fast, at brugen af OPP ikke er et mål i sig selv. Et ufornuftigt projekt bliver ikke fornuftigt, blot fordi det opføres som OPP. OPP skal bruges, hvor det fremmer kvalitet, effektivitet og innovation«, siger Lene Espersen. |