Debat: Skældud-fri by

Publiceret Senest opdateret

Vi drømmer om et Odense, der er familiernes by. Et Odense, hvor familier har tid til hinanden, og hvor alle børn trives, lærer og er trygge – både derhjemme og i vores kommunale institutioner.

I den drøm bliver man som barn ikke skældt ud. For skældud er hverken rart, trygt eller lærerigt for børn. Og i øvrigt heller ikke for den voksne, der pludselig oplever sig selv stå over for et barn med hårde ord, løftet pegefinger og hævet stemme. Alligevel ser nogle voksne skældud som et nødvendigt onde, mens andre måske har svært ved at få øje på et alternativ. Den antagelse vil vi gerne udfordre.

For skældud harmonerer ikke med tankerne i den vision for det gode børneliv, som vi vedtog i Børn- og Ungeudvalget i november sidste år. I den beskriver vi, hvordan voksne i barnets hverdag er med til at gøre barnets verden både større og tryggere. Det gælder selvfølgelig de voksne i familien, der udgør ethvert barns fundament, men også de lærere og pædagoger, fodboldtrænere og klassekammeraters forældre, som spiller en rolle i et barns liv og udvikling. Her gør vi det klart, hvordan tydelighed, rammer og en god tone er vigtigt for barnets trivsel, læring og dannelse.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Derfor vil vi gerne sætte fokus på, hvordan vi minimerer brugen af skældud i vores by. I Odense Kommune spørger vi både børn og voksne, hvordan de oplever hverdagen i vores dagtilbud. Det handler ikke om at pege fingre - hverken af forældre eller af dygtige fagpersoner. Det handler derimod om at have datagrundlaget på plads, så vi ved, hvordan vi kan gøre det endnu bedre. Og her ved vi fra forskningen, at konflikter avler konflikter. At skælde ud er ikke noget, der stimulerer barnets indre motivation for at ændre sin adfærd. Det er allerhøjest noget der fører til, at barnet bliver bedre til at skjule de aktiviteter, det får skæld ud for. Derfor er det en opmærksomhed, vi skal have, når mere end hvert tiende barn i vores børnehaver svarer, at de oplever skældud, der gør dem kede af det.

Vi ønsker en bred dialog i Odense – både i vores børnehuse og i de odenseanske familier, så vi i hele byen kan have et positivt børnesyn – både blandt forældre, bedsteforældre, foreningsfolk og kommunale medarbejdere. Kun på den måde kan vi komme hele vejen rundt om, hvordan vi får skabt rammerne for et godt børneliv for alle byens børn.

Deri ligger også en fælles opgave i forhold til, hvordan vi som voksne omgås hinanden. Her er tonen heller ikke altid lige pæn. Børn suger de indtryk til sig, som omgiver dem i deres nærmiljø. De gør det, vi gør – ikke nødvendigvis det, vi siger, at de skal gøre. Ingen børn skal opleve at blive skældt ud af voksne, hverken ude eller hjemme. Men vi voksne odenseanere kan også gøre en positiv forskel for børnenes dannelsesproces, hvis vi sænker skuldrene og bliver lidt bedre til at tale pænt til hinanden. Både på sociale medier og ansigt-til-ansigt. Ellers er vi med til at danne grobund for morgendagens tastaturkrigere og internet-trolde. Og den slags udemokratiske borgere vil ingen af os vel ønske, at vores børn vokser op til at blive.

Til slut vil vi fremhæve et citat af den amerikanske børnepsykolog, Ross W. Greene, som på smukkeste vis fremhæver det børnesyn, vi ønsker at Odense skal være kulturbærer for. Et børnesyn, der skal gøre Odense til en tryg og god by at vokse op i – for alle børn:

”Børn gør det så godt, som de kan, og hvis de ikke kan, skal de have hjælp – ikke skældud”.

Powered by Labrador CMS