Debat

Skive har noget, der er helt essentielt for en succesfuld læreruddannelse. Her emmer det nemlig af lærerånd, skriver David Ljørring Haxholm

Lærerstuderende: Derfor skal vi bevare læreruddannelsen i Skive

Det bør være muligt at uddanne sig til lærer i hele landet, men det er ikke den vigtigste grund til at bevare Læreruddannelsen i Skive. Den er, at vi har en helt unik seminarieånd, vi ikke kan genskabe på en stor uddannelsesinstitution.

Publiceret Senest opdateret

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Via University College har annonceret, at de vil lukke lærerseminariet i Skive. Fra os lærerstuderende er svaret på den ide klar: Et stort nej, tak.

Vi vil gerne bevare vores uddannelsessted i vores lokale område. Tillad mig i dette indlæg at argumentere for, hvorfor læreruddannelsen i Skive skal bevares.

For det første er er vigtigt, at man kan uddanne sig til lærer i hele landet. Ikke mindst for det lokalsamfund, hvor seminarierne er forankret.

I Skive ansætter de lokale folkeskoler for eksempel primært lærerstuderende som vikarer. Det er med til at sørge for, at de lokale skolers undervisning er højt og fagligt stærkt, når de ansatte er fraværende, mens de lærerstuderende kan komme deres faglighed og pædagogik nærmere i praksis.

Skive emmer af lærerånd

Dernæst har Skive noget, der er helt essentielt for en succesfuld læreruddannelse. Her emmer det nemlig af lærerånd. 

Du er for eksempel ikke i tvivl om, at du har historie, når du træder ind i lokale 14. Her bliver du nemlig mødt af hellebarder, vikingehjelme og en miniature Jellingesten. Hvert lokale emmer af en faglig stolthed, man som lærer altid burde have.

Her på Skive kender alle hinanden, og man kan samle alle, både studerende og undervisere, til en julefrokost. Man kan åbne caféen og samle studerende på tværs af årgange for at hygge og snakke faglighed. 

Det, der gør Skive helt særlig, kan ikke flyttes, og vores helt særlige seminarieånd kan ikke erstattes.

Det er et sted, hvor man ikke bare bliver god til at undervise, men også god til at skabe fællesskaber. Det er et sted, der er dybt forankret i traditioner og giver en unik mulighed for at fordybe sig. Ikke bare i vores fag, men også i hinanden. De små klasser er ikke et problem - de er årsagen til, at man tilvælger Skive.

Vi skal tiltrække studerende i stedet for at lukke uddannelser

Selvom vi studerende i Skive er lodret uenige med Via's løsningsforslag om at lukke seminarierne i Skive og Nørre Nissum, erkender vi problemet: Vi er for få lærerstuderende i Danmark, og især på de små steder som vores, kan det mærkes.

Men vi tror ikke, at man løser noget ved at nedlægge de to uddannelser og krydse fingre for, at folk kommer strømmende til Holstebro.

To læreruddannelser mindre vil ikke vende udviklingen. Tværtimod vil færre sandsynligvis vælge læreruddannelsen, både på grund af geografiske udfordringer, men også fordi bygningerne i Holstebro ikke er indrettet til at uddanne fremtidens lærere.

Der mangler blandt andet faglokaler til fysik, biologi og musik som de studerende vil komme til at skulle køre til Nørre Nissum for alligevel. I Skive har vi allerede de rette faglokaler

Og hvad bliver så næste skridt? At flytte alle uddannelser til Aarhus? Det håber vi ikke. Vi mener i stedet, at vi sammen skal blive bedre til at fortælle om, hvad man får med i lærerrygsækken, hvis man vælger at læse til lærer i Skive.

I fællesskab kan vi bevare vores seminarium

Vi ved, at mange vælger Skive, fordi det er mindre og et sted, hvor vi kommer hinanden ved. Kunne man blive bedre til at sælge det til folk i større byer, som savner det nære og den særlige seminarieånd, man ikke har på de kæmpestore uddannelsesinstitutioner, der også huser alle mulige andre uddannelser? 

Det kun jo være, at man kunne tilbyde lærerstuderende i Aarhus et særligt semester, hvor de kunne opleve Skive og måske endda tage praktik i en af de mindre byer. Det vil både fylde Skive med flere lærerstuderende og give dem mulighed for at opleve lærerlivet udenfor de store byer.

Men hvad end vi gør, skal vi gøre det sammen. Lærerstuderende og Via skal i fællesskab finde en løsning, som bevarer vores unikke seminarium og får flere til at vælge vores fantastiske uddannelse i alle dele af Danmark.

Vi studerende kan ikke kæmpe denne kamp alene, og derfor har vi brug for at alle omkring os, som bliver påvirket af denne lukning, engagerer sig. Lad os i fællesskab redde vores seminarium.

Deltag i debatten - send dit indlæg på 400-600 ord til debat@folkeskolen.dk