Betina Kastbjerg (DD), Lise Bertelsen (K), Dina Raabjerg (K), Signe Munk (SF), Karin Gaardsted (S), Mogens Jensen (S), Thomas Jensen (S) og Anne Paulin (S).har skrevet et brev for at bevare læreruddannelserne i Vestjylland.

Røde og blå politikere er enige om fem grunde til at holde liv i vestjyske læreruddannelser

Otte folketingspolitikere er gået sammen om et fælles brev, hvor de peger på fem grunde til at skrinlægge planerne om at lukke læreruddannelserne i Skive og Nørre Nissum. Tre af dem kommer fra et af regeringspartierne.

Offentliggjort Sidst opdateret

”Vi er en række medlemmer af Folketinget på tværs af partier fra det midt- og vestjyske område, der retter henvendelse til jer med en klar opfordring til at ændre jeres beslutning om at nedlægge læreruddannelserne i Skive og Nørre Nissum for at centralisere det i Holstebro”.

Sådan indledes et brev, som fredag blev sendt til bestyrelsen og direktionen for professionshøjskolen Via. 

Underskriverne er otte folketingspolitikere med forskellige partibogstaver, men med det fællesskab, at de alle er valgt i Midt- og Vestjylland. Tre af politikerne er fra Socialdemokratiet, men også Konservative, Danmarksdemokraterne og SF er også repræsenteret blandt de syv politikere.

Brevet er en reaktion på, at Via vil samle de vestjyske læreruddannelser i Holstebro. En beslutning, som uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) i sidste uge måtte svare på flere spørgsmål om i Folketingssalen. Her slog ministeren fast, at hun ikke er klar til at komme med en hjælpende hånd for at redde læreruddannelserne i Nørre Nissum og Skive. 

De syv politikere oplister fem kritikpunkter, der viser, hvorfor beslutningen om at samle uddannelserne i Holstebro er forkert.

 1. Mangel på uddannelser i Nørre Nissum og Skive

Den første grund handler om, at læreruddannelsen er de eneste mellemlange videregående uddannelser, der er i Nørre Nissum og Skive, mens der er en lang række af mellemlange videregående uddannelser i Holstebro.

”Det er en utrolig skæv fordeling i adgangen til uddannelse, som vi er meget uforstående over for, at VIA kan stå inde for”, skriver politikerne. 

2. Der er studerende nok i Skive

Professionshøjskolen Via oprettede i 2018 læreruddannelsen i Holstebro og svækkede dermed optaget i Nørre Nissum og Skive. Med undtagelse af 2023 har der været flere studerende i Skive end i Holstebro, skriver politikerne.

”I stedet for at understøtte den positive udvikling, vælger man at skabe usikkerhed om studierne for nuværende og potentielle studerende. Det, mener vi, er den forkerte vej at gå på et tidspunkt, hvor der er behov for at skabe ro og stabilitet om lokale udbud”, lyder det i brevet.

3. Fokuser på de rigtige tal

Det fører direkte videre til politikernes tredje argument. Nemlig, at det er forkert af Via, at professionshøjskolen sammenligner det år med flest antal ansøgere på den ene uddannelse, men det år, hvor der var færrest på den anden. 

Især, når materialet ikke samtidig oplyser om de nyeste tal for kvote 2 første prioritetsansøgninger, der viser en fremgang i ansøgere i Skive på 18 procent (26 studerende) mod en tilbagegang i Holstebro på 40 procent (16 studerende).

4. Lang transporttid

Politikerne mener, at nedlægningen af læreruddannelsesstederne i Nørre Nissum og Skive vil gøre det markant vanskeligere at tage en læreruddannelse, hvis man bor i den nordvestlige del af Jylland.

”Er man f.eks. bosat på Mors vil man skulle køre i over en time i bil hver vej for at komme til Holstebro (eller endnu længere til Aalborg). Med offentlig transport vil det kræve endnu flere timer”, står der i brevet.

5. Nye læreruddannelser klarer sig med få studerende

Politisk har der de seneste år været fokus på, at der skulle oprettes nye læreruddannelser rundt om i Danmark. Uddannelserne er oprettet, selv om man ikke forventer, at der bliver optaget mange studerende. 

I Vallekilde i Odsherred regner med 30 studerende om året. I Svendborg vil man mindst kunne optage 35 studerende om året. I Skive optog man i 2023 33 studerende, skriver politikerne.

”Set i lyset af, hvor langt man vil gå for at give attraktive uddannelsesmuligheder i andre dele af landet, er vi uforstående over for VIA’s beslutning om at lukke for den eneste mellemlange uddannelsesmulighed i Skive”.

De slutter brevet af med en direkte opfordring til bestyrelsen og direktionen på professionshøjskolen Via.

”Vi opfordrer derfor til, at høringsperioden bliver brugt på at lave et nyt forslag, der tilgodeser en mere ansvarlig geografisk spredning af uddannelsestilbud”.

De syv politikere bag brevet er Betina Kastbjerg (DD), Lise Bertelsen (K), Dina Raabjerg (K), Signe Munk (SF), Karin Gaardsted (S), Mogens Jensen (S), Thomas Jensen (S) og Anne Paulin (S).

Læs hele brevet her.