Lærer på N. Zahles Seminarium i mere end 37 år. Karsten Hammer her på smuk trætrappe med de store farvede glasvinduer, der fortsat skal pryde N. Zahles Seminarium, når navneskiltet pilles ned og Niels Brocks handelsskole flytter ind.

Fra N. Zahles Seminarium til Campus Carlsberg

Læreruddannelsen Zahle på Nørre Vold i København lukker og flytter til Campus Carlsberg, og navnet Zahle forsvinder dermed fra læreruddannelsen efter 165 år. Karsten Hammer har været underviser på Zahle i over 37 år og forstår godt baggrunden.

Publiceret
Karsten Hammer forstår godt ønsket om at starte på en frisk p det nye campus. Men han er ked af, at det betyder et farvel til både Zahle-navnet og den meget centrale beliggenhed.

Fra CARLSBERG TIL CARLSBETG

Lærerseminariet N. Zahles Seminarium blev oprettet af NatalieZahle i 1851, blandt andet med økonomisk hjælp fra Carlsbergsgrundlægger, brygger Jacobsen.
Frem til 2002 var det en del af N. Zahles Skole, men blev så selvejende institution - for så at blive en del CVU København ogNordsjælland.

I dag er N. Zahles Seminarium ikke længere en selvstændiguddannelsesinstitution, men en del af University College Capital,UCC, Læreruddannelsen Zahle.

Ved flytningen nu til Campus Carlsberg, hvor også undervisere ogstuderende fra  Blaagaard, flytter, får cirka 10.000studerende, og 800 medarbejdere får deres gang på CampusCarlsberg.

Campus omfatter ca. 57.000 kvadratmeter fordelt på otte etager.Campussen er placeret i Carlsberg Byen i København - her vil ogsåvære uddannelser til pædagog, lærer, tekstilformidler,tegnsprogstolk og pædagogisk assistent efter- og videreuddannelsesamt forskning inden for skole- og dagtilbudsområdet, desudenfår UCC også et fagbibliotek for UCC's udannelser og Center forUndervisningsmidler (CFU) 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nye lækre lokaler skal tiltrække flere lærerstuderende

"At lave skole efter hver tids behov" . Sådan lød Natalie Zahles motto, og det gjorde hun i den grad.  Siden 1851 har N. Zahles Seminarium eksisteret i København, grundlagt af den organisatoriske begavelse Natalie Zahle, men fra 1. juli er det slut.

Med flytningen til Carlsberg Byen fra Nørre Vold sluttes en ring - for Carlsbergs grundlægger, Brygger Jacobsen donerede som mæcen penge til den flittige og foretagsomme Natalie Zahle. Hun fik både åbnet skole og seminarium og opbyggede et helt undervisnings-imperium.

Seminariet har blandt andet heddet Frøken N. Zahles Dimissionsanstalt, Frøken Zahles Kursus og Frøken Zahles Kvindeseminarium. Med sirlig håndsskrift har grundlæggeren selv skrevet N. Zahles Seminarium på et stykke gulnet papir, og det blev endelige navn til seminariet.

Zahles grundlægger beskrives blandt andet således i bogen "Kvinder, der forandrede Danmark" af Maria Helleberg: "Natalie Zahle havde aldrig problemer med at lede. Hun elskede at styre sit værk. Hun fandt de rigtige mennesker og ansatte dem som lærere. Hun var et organisatorisk geni, som modsagde alle teorierne om kvinders ynkværdige evner og indadvendte natur".

Men N. Zahles Seminarium lukker og slukker pr. 1. juli på Nørre Vold. Navnet Zahle forsvinder simpelthen. Fra Zahles rykker 100 undervisere og 1400 studerende rykker til Campus Carlsberg, det tidligere Blaagaards Seminarium og KDAS får samme skæbne, og når professionshøjskolen UCC's uddannelser samles på Carlsberg-grunden, bliver det med i alt 800 undervisere og 10.000 studerende.

Reformen privat:
 Her er lektiecafe og bevægelse efter skoletid

I stedet rykker undervisere og studerende fra Niels Brocks business-skole ind i seminaries store bygning på Nørre Vold.

En af de undervisere og ledere, der har størst erfaring som ansat er Karsten Hammer, og han viser gerne rundt på Zahle og fortæller anekdoter.

Da RUC'erne forskansede sig

Karsten Hammer startede for over 37 år siden med at undervise i samfundsfag og dansk på N. Zahles Seminarium. Han blev ansat i 1978, og efter 10 år blev han inspektør og senere souschef - og har også været konstitueret som rektor i et par år.

Blandt meget andet har Karsten Hammer oplevet, at studerende fra RUC og ind på Zahles, fordi læreruddannelsen på RUC alligevel ikke blev til virkelighed. Blandt andet fordi, seminariernes rektorer ikke brød sig om, at der var andre udbydere af læreruddannelsen. Faktisk var det to tidligere Zahle-rektorer, nemlig Tage Kampmann og Poul Hartling, der ifølge Karsten Hammer var med til at standse læreruddannelsen på RUC. Da de RUC-studerende ankom til Nørre Vold gik det ikke helt stille af i den nærliggende bygning på Nørre Voldgade 3, der var blevet anskaffet for at kunne at huse de rebelske RUC'ere, som havde en særlig grad af autonomi.

"Nogle gange forskansede de sig. Og så sagde de: Nu underviser vi os selv. Men  de var ret gode og ret inspirerende. De kom med tværfaglighed og projektarbejde ind i det her lidt støvede miljø, som var et klassisk undervisningsmiljø, siger Karsten Hammer.

Farvel til 56 ansatte på UCC

"Vi begyndte med mere projektarbejde og tværfaglighed. Fagdidaktikken var heller ikke repræsenteret i det omfang, vi kender i dag, siger Karsten Hammer. Han husker også 1980'erne som en tid, hvor diskussionerne blandt andet gik på, om der skulle være tværfaglighed eller ej på Zahles.

Uenigheden var så stor, at rektor Hans Nygaard Jensen sagde: "Alt det, I kan blive enige om i lærerkollegiet, skal jeg nok gennemføre". Men ifølge Karsten Hammer var der stort set ingenting, lærerne kunne nå til enighed om i den periode. Der var faglige diskussioner, hvor lærerne grupperede sig, men Karsten Hammer husker det ikke som et problem - der var blot klare holdninger og stor faglige diskussionslyst.

Han husker også 1990'erne som en meget travl periode, hvor han som leder var med til at implementere store ændringer på læreruddannelsen, som Bertel Haarder stod bag.

"Jeg synes, vi lavede rigtigt mange ændringer, og der skete meget i vores ledergruppe - vi fandt på rigtig meget. Jeg tror, det var hårdere for underviserne end for de studerende, siger Karsten Hammer.

 

 

 Uformel afslutning

Torsdag den 30. juni er der pædagogisk dag for alle underviserne på Blaagaard/KDAS og Zahle, og for dem, der har lyst til at deltage har Karsten Hammer og uddannelsesleder Dan Eriksen lavet en billedfortælling om Natalie Zahle og hendes livsværk - en fortælling der er med til at markere afslutningen på 165 års læreruddannelse i Zahles regi.

Nekrolog: Farvel til Læreruddannelsen Zahle

Når Zahle til juli flytter til Campus Carlsberg, bliver det uden Karsten Hammer, der uden nogen form for bitterhed har valgt gå på pension. Han har nok at se til, blandt andet er han netop blevet udnævnt til æresprofessor ved det nationale pædagogiske universitet Poltava. I Sankt Petersborg er han tilknyttet det pædagogiske universitet Herzen, hvor han arbejder med dansk og litteratur.  Efter over 37 år i de gamle bygninger på Nørre Vold kan Karsten Hammer godt leve med, at han ikke skal rykke med ud i Carlsberg Byen, for som han udtrykker det:

"Jeg har altid holdt meget af ånden her på Zahle", men så tilføjer han: "Ved at fjerne navnet vil man nok signalere, at man vil skabe noget nyt. Man cutter forbindelsen til den gamle læreruddannelse og prøver at skabe en ny identitet. Det er fornuftigt nok".