Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund svarede på spørgsmål om planerne om at lukke læreruddannelserne i Nørre Nissum og Skive.

Minister stopper ikke lukning af vestjyske læreruddannelser

Læreruddannelserne i Nørre Nissum og Skive får ikke nogen hjælpende hånd fra uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund. Man kan ikke opretholde uddannelser, hvis der mangler studerende, lyder ministerens argument.

Publiceret Senest opdateret

Vil ministeren gøre noget for at sikre, at man stadig kan læse til lærer i Nørre Nissum og Skive?

Det spørgsmål stillede både Danmarksdemokraterne og SF i Folketinget i dag. Svaret fra uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund var, at det er professionshøjskolen Via, der har beslutningskompetencen. 

”Det er ikke en beslutning, jeg har tænkt mig at gå i rette med, men jeg har tænkt mig at følge det i den nærmeste tid”, sagde ministeren.

Vestjyder kan få lang vej til en læreruddannelse

Et meget nedslående svar, mente Signe Munk fra SF:

”Der er immervæk et stykke vej fra Skive til Holstebro, hvis man vil tage en læreruddannelse”, sagde hun og pegede på, at læreruddannelsen er den eneste mellemlange uddannelsesmulighed, som findes i Skive. Hun pointerede, at det bliver svært både for unge og folk med erfaring at skulle rejse så langt for at få en læreruddannelse.

Ministeren var enig i, at situationen ikke er optimal.

”Det er ikke en ideel situation, men jeg noterer mig, at Vias bestyrelse faktisk forsøger at sikre, at der også fremover vil være et kvalitetstilbud af læreruddannelsen i Vestjylland”, sagde ministeren.

Minister: En uddannelse kræver studerende

Christina Egelund støtter, at der uddannelsesinstitutioner uden for de fire største byer, men peger på, at det også skal være realistisk - at der skal være studerende til de uddannelser, der  er.

Marlene Harpsøe fra Danmarksdemokraterne ville kende ministerens holdning til at holde hånden under professionsuddannelser i land- og yderområderne, når ungdomsårgangene svinger, og hun spurgte også specifikt ind til ministerens holdning til, at det fremover ikke vil være muligt at læse til lærer i Nørre Nissum eller Skive.

”Vi er nødt til at tale om uddannelse på en realistisk måde, og der er ikke meget ved at have en uddannelse, der ikke har nogen elever”, lød svaret igen fra ministeren.

Marlene Harpsøe forstod ikke, at det er nødvendigt at lukke to uddannelser i Vestjylland. Hun pegede på, at det er politisk er besluttet at lave en såkaldt sektordimensionering på universiteterne, hvilket betyder, at der fremover skal være færre universitetsstuderende.

”Der er nogle, der skal vælge en anden vej. Og læreruddannelsen er da en attraktiv vej. Burde man ikke have lidt mere is i maven fra regeringens side? For de studerende er jo på vej”, lød det fra Marlene Harpsøe.

Christina Egelund sagde, at hun er ked af beslutningen.

”Det er en konsekvens af en udvikling, som er overalt i samfundet, hvor vi går ind i nogle år med endog meget små ungdomsårgange”, sagde ministeren og understregede, at man skal gøre alt, hvad man kan for at sikre, at man også kan uddanne sig til fx lærer også uden for de fire store byer.

”Det gør man bl,a, ved at strukturere uddannelseslandskabet samlet set på en anden måde, og selvfølgelig ved at holde hånden økonomisk under nogle af de her institutioner, men det tredje ben – nemlig at der er studerende - skal bare også følge med”.