Statsministeren: "Børn, lærere, forældre og en god skoleleder er de bedste til at skabe deres egen skole"

Folkeskolen og unges mistrivsel fyldte i statsministeren Mette Frederiksens første nytårstale i spidsen for en koalitionsregering

Publiceret Senest opdateret

Statsministeren er den samme som sidste nytår, men Mette Frederiksen sidder som bekendt i spidsen for en flertalsregering hen over midten nu, og det var folkeskolen, hun først nævnte, da hun varslede reformer i sin nytårstale i går, den 1. januar:

"Der er brug for reformer. Særligt i måden, vi har indrettet vores velfærd. Jeg tror grundlæggende på, at børn, lærere, forældre og en god skoleleder er de bedste til at skabe deres egen skole".

I talen udnævnte hun unges mistrvisel som den vigtigste opgave for regeringen at løse. Og her skal folkeskolen spille en betydelig rolle:

"Næsten 45.000 unge er lige nu hverken i gang med uddannelse eller arbejde. Ikke noget at stå op til om morgenen. Vi kender dem godt. Pigen med den hårde opvækst. Drengen med det sårbare sind", sagde Mette Frederiksen og kaldte det et svigt, når det aktive samfundsliv ikke har en plads til os allesammen.

Vi skal have en skole, hvor der er plads til både det praktiske og det boglige, sagde statsminister Mette Frederiksen i sin nytårstale i aftes.

"Hvis nogle af jer unge ser med i aften: Vi har brug for jer! I den nye regering har vi valgt at jer, der har det sværest, er vores vigtigste opgave", lød det.

"Det starter i skolen. Første skoledag. Den nye taske på ryggen. Smil på læben. Gåpåmod i hjertet. Men for nogle børn – måske især mange af drengene – bliver skolen et nederlag. Timerne i klasseværelset er lange. Bøgerne tykke. Og det er svært at sidde stille. Er sandheden den, at selvom vi på mange måder har en god skole. Så passer den ikke lige godt til alle?", spurgte Mette Frederiksen.

"En elev er skrap til ord og tal. En anden er dygtig med sine hænder. Tænker på en anden måde. Bygge. Forme. Være kreativ. Det første er ikke finere end det andet. Det er heller ikke vigtigere for samfundet. Alligevel har vi politisk efter efterhånden en årrække skabt en folkeskole, der lægger stor vægt på det boglige. Måske derfor vælger langt de fleste unge gymnasiet til. Og erhvervsuddannelserne fra. Også ham eller hende, der kunne have glæde af at gå en anden vej – og blive en fremragende mekaniker, smed eller sosu-medarbejder".

"Det er, som om vi har glemt værdien af godt håndværk. Vi skal have en skole, hvor der er plads til både det praktiske og det boglige. Erhvervsuddannelserne skal være førstevalget for mange flere", sagde hun og fremhævede også tidligere tiders mesterlære.

"Vi skal vise vores børn og unge, at vi tror på dem. At vi vil dem. At vi behøver dem. Vigtigere opgave får vi voksne aldrig".

Formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen kvitterede for talen på Twitter og erklærede sig enig i, at det skal være slut med at tabe børn og unge på gulvet: "Her spiller folkeskolen en afgørende rolle. Der er brug for forbedringer, større frihed og investeringer, så vi kan få alle med".