Morten Østergaard er glad for de inputs, han fik fra de studerende ved dagens spørgetid på Professionshøjskolen Metropol

Lærerstuderende på tomandshånd med uddannelsesministeren

Morten Østergaard gæstede i dag Professionshøjskolen Metropol. Med fokus på den nye reform af uddannelsen holdt Morten Østergaard først oplæg og indbød bagefter de studerende til spørgsmål og snak.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er skolelærerne, der sætter tanker i bevægelse for børn. Inspirerer dem. Der er ingen, der glemmer en god lærer. Jeres opgave er en af de vigtigste, der findes, og det er derfor, I skal være specialister i jeres fag".

Ordene runger ud i multihallen på læreruddannelsen Metropol på Frederiksberg, hvor hundredevis af opmærksomme blikke er rettet mod Morten Østergaard, minister for forskning, innovation og videregående uddannelser. Det er en broget flok, der sidder på halgulvet - unge som gamle er de mødt op for at høre ministerens ord om netop deres uddannelse. En uddannelse, som der i stor grad er interesse for både på skolerne og på Christiansborg.

Ny læreruddannelse for tiende gang

Specialiseret læreruddannelse Efter talen i hallen tager Morten Østergaard imod spørgsmål fra de studerende i et tilstødende rum. Det er ikke mange, der har haft mod på det, men det giver bedre tid til dem, der har.

Ida Geertz, Cecilia Guldagger og Anne Cathrine Olsen er studerende på Metropol på fjerde år. De synes, det virker som en stor udfordring at sikre, at lærerne skal være specialister og dermed kun undervise i de fag, de har undervisningskompetence til. "Det er jo ikke altid, jobopslaget passer på de fag, man har, og man vil jo gerne have et arbejde", påpeger de.

Morten Østergaard nikker forstående og giver sig i kast med at forklare den nye uddannelses modulopbygning, som skal gøre det nemmere for de færdiguddannede at tage efteruddannelse.

"Modulerne giver en friere kombination af fagene, så man kan vælge at specialisere sig inden for for eksempel naturfag eller sprog. Nogle moduler er tværfaglige, så hvis man eksempelvis allerede har taget et modul om sproglig didaktik, er det hurtigere at læse et ekstra fag og få undervisningskompetence til det. Man skal tænke på det som byggeklodser", forklarer han og fortsætter:

"Det skal gøre efteruddannelse mere gnidningsfrit - og så bliver det også nemmere at imødekomme de behov, skolerne har i et givent jobopslag."

Tal for optag: Færre ansøgere - flere studerende

Studerende efterlyser sammenhæng mellem teori og praksis Et andet par studerende savner en bedre sammenhæng mellem teori og praksis. De så gerne, at teorien bliver mere italesat under praktikken. Til det svarer Morten Østergaard:

"Vi arbejder altid på at knytte teori og praksis bedre sammen, men det er en god pointe, at man måske har en tendens til at fokusere mere på erfaring end teori i praktikken. Mere kvalitet i praktikken er altid væsentligt".

Selvom uddannelsesreformen møder lidt kritik blandt de fremmødte, sætter Morten Østergaard pris for intimiteten. Han får forklaret sine begrundelser for reformen, og lover de fremmødte at tage deres tanker og bekymringer med sig videre.

"Rigtig meget af mit arbejde består af at holde oplæg for folk. Derfor synes jeg, det er skønt med de her én-til-én-samtaler, hvor jeg kan få et indblik i de studerendes tanker om det hele, og de samtidig kan få besvaret de spørgsmål, de går og undrer sig over. Det gør mig også opmærksom på nogle vigtige pointer, som jeg er nødt til at tage stilling til i forhold til reformen", siger han.