Tyskfinalen. Her løb pigerne i hvide skjorter og fra Lærkeskolen med sejren.

”Qui veut gagner DM i Sprog?”

I en hyldest til fremmedsprog blev der fredag holdt DM i Sprog på Gammel Hellerup Gymnasium. Udskolingselever battlede på ord og viden om Frankrig og Tyskland.

Publiceret
Skarpe hoveder. Vindere af DM i Sprog for fransk i Grundskolen, Caroline Stenstrup og Jimena Abeledo.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Konkurrencen, der er arrangeret af Goethe-Instituttet og Institut français, blev sat i gang på den europæiske sprogdag 26. september. Herfra og en måned frem kunne alle tilmeldte klasser gå online og tage en kvalifikationstest bestående af 60 spørgsmål. 

Testen er blevet taget rundt om i landets klasser under læreropsyn og helt uden hjælp fra Google. De fem bedste skoler gik videre til finalestævnet i fredags. 

Sprogfest

Det er i Hellerup-gymnasiets festsal, der er linet op. Sproget skal fejres. Ikke det allestedsnærværende engelske sprog, men det tyske og det franske.

"Det vil blive en fattig verden" og "vi vil ganske enkelt blive dummere", hvis engelsk er det eneste fremmedsprog, vi lærer, siger Bodil Due, formand for initiativgruppen Ja til sprog, da hun byder velkommen til dagens finaler.

Ikke for at nedjustere betydningen af engelsk, men for at opjustere betydningen af sprog generelt, lader hun forstå.

En gyser uden lige

Og så går finalerne for grundskolen i gang. På scenen står to gymnasieelever klar til at opremse reglerne og guide det cirka 100 mand store publikum gennem først tysk-finalen.

På en repos foran scenen sidder fire piger klar ansigt til ansigt. To fra Nærum Skole og to fra Lærkeskolen i Stenløse. Først skal de lytte efter og gengive ord og rækkefølgen af dem i en sang af det tyske pop-rock-band Wir Sind Helden. Det går ret godt for begge hold, og det står lige efter den første af to finale-runder. 

Så er det blevet til det verdenskendte quiz-format, Wer wird Millionär? Pigerne ser ikke rigtigt udfordret ud, da de skal svare på, hvad Tysklands kansler hedder, eller hvilken by der er hovedstad. Til gengæld kniber det med at have styr på de tyske bilproducenter.

Heldigvis har begge hold tre klassekammerater stående bagved, som de kan - i stedet for at ringe til en ven - prikke på skulderen og få et svarbud fra. En af drengene Nærum Skole ved, at det er Ford, som ikke er et tysk bilmærke, og det giver point.

Da deltagerne har svaret på alle spørgsmål, står det stadig lige. En uforudset situation, der kræver et par minutters nervøs pause, mens arrangørerne stabler nogle afgørende spørgsmål på benene.

Her rammer Lærkeskolens piger plet ved at fortælle os alle sammen - eller i hvert fald overtegnede - at det er den 6. december, Sankt Nikolaus (ham vi kender som Julemanden i Danmark) besøger de tyske børn. Sejren er i hus.

Stribede T-shirts og små røde halstørklæder

Pludselig bliver det hele lidt mere fransk. Pop-rock er skiftet ud med folkemusik, og piger og drenge i klassisk frankofilt kunstneroutfit - sort/hvid-stribede bluser og et lille rødt tørklæde om halsen, pryder nu scenen og repos'en.

Ligesom i tysk-finalen følges deltagerne godt ad. I franskfinalen er der også en dreng med. Han er - dagens internationale snit taget i betragtning - selvfølgelig italiener, fortæller hans lærer fra Copenhagen International School mig.

"Qui veut gagner DM i Sprog?", spørger en af dommerne. Det vil Rygaards Skoles to bedste franskelever gerne, og det ender Hellerup-skolen også med at gøre.

Folkeskolen.dk var så heldige at fange de sprogkyndige til en hurtig kommentar efter finalesejren.

Hvordan føles det at vinde DM i Sprog?

"Det har været en super fed oplevelse", siger den ene vinder, Caroline Stenstrup, mens den anden halvdel af vinderholdet, Jimena Abeledo, samstemmende nikker.

"Vi har været helt vildt nervøse. Det har været en heartbeating oplevelse. Vi var ikke sikre på alle svar, men så havde vi heldigvis jokerne", siger Caroline Stenstrup, der sammen med Jimena Abeledo nu kan glæde sig over 1. præmien, som er en iPad mini.

Måske vender de tilbage næste og forsøger at forsvare titlen, afslører de.

Sølvvinderne fra Copenhagen International School kan gå på iTunes og købe musik for 600 kroner.