Kandidatprøven er prøvet over 10.000 gange

Rigtig mange har været inde at prøve folkeskolens kandidatprøve for at finde ud af, hvilken folketingskandidat, de deler flest meninger med, når det kommer til skolepolitik. Mette Bock fra Liberal Alliance er for eksempel "helt uenig" i, at der bør være et loft over antallet af lærernes undervisningstimer af hensyn til kvaliteten i undervisningen, mens Rune Kristensen fra De Konservative mener, der bør være sådan et loft.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden folketingsvalget blev udskrevet, har læserne taget Folkeskolens kandidatprøve 10.431 gange fra 7.823 forskellige IP-adresser. De mange, der allerede har været inde og prøve testen, har fået svar på, hvilke folketingskandidater, de rent skolepolitisk er mest enige med.

Folkeskolens kandidatprøve: Hvilken kandidat er du mest enig med? 

I alt har 384 folketingskandidater taget testet og forholdt sig til 12 forskellige udsagn - blandt andet om der af hensyn til det faglige niveau i folkeskolen bør være et loft over, hvor mange undervisningstimer, en lærer kan pålægges. De fleste folketingskandidater svarer "delvist enig" eller "hverken eller", mens syv af kandidaterne har erklæret sig "helt uenig". En af dem er medlem af folketingey Mette Bock fra Liberal Alliance. I kommentarfeltet under udsagnet har hun skrevet: "Spørgsmålet skal ikke styres fra Christiansborg".   

Til udsagnet "Det er problematisk, at folkeskolereformen overvejende er finansieret ved, at lærerne skal undervise flere timer", har flertallet af folketingskandidaterne svaret "delvist enig".  Dog er 17 kandidater "helt uenig". Af de 17, der ikke mener, det er problematisk, er 12 socialdemokrater. Samlet set er det også Socialdemokraterne, der synes det er mindst problematisk. En af de kandidater, der har svaret "helt uenig" er tidligere folkelærer og -leder og nu uddannelsesordfører for Socialdemokraterne Annette Lind.

Uenig i præmissen

Hun forklarer til folkeskolen.dk, at hun har sat krydset ved "helt uenig", fordi hun mener, at det ikke overvejende er lærernes forhøjede undervisningstimetal, der har finansieret reformen:

"Jeg er uenig i præmissen om, at en overvejende del af reformen skulle være finansieret ved, at læreren skal undervise flere timer, for vi har investeret syv milliarder og dermed spyttet mange penge i. Jeg er med på, at lærerne har været med til at betale noget, og jeg synes, det er okay, at de har været en del af finansieringen", siger hun.

S: Lærerne skal have ro til at implementere reformen 

Folkeskolens kandidatprøve er en for sjov-test, hvor du kan besvare de samme spørgsmål som politikerne og se, hvem du er mest enig med. Du kan filtrere dem efter storkreds, så du kan se, om den kandidat, du er enig med, også er en, du kan stemme på. 

Folkeskolens kandidatprøve