Anmeldelse

På job

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For de unge synes arbejdslivet fuldt af muligheder, men der skal vælges. Alt er muligt. I Anker Jørgensens ungdom var kursen klart afstukket af de familie- og samfundsmæssige vilkår. Men udviklingen fra industrisamfund over informationssamfund og til oplevelsessamfund har ændret vilkårene for de unge og deres indtræden på arbejdsmarkedet. Bogen vil have de unge i skolens afgangsklasser til at forholde sig til denne udvikling og se den i forhold til deres valg af fremtid.

Fakta:

Titel: På job

Forfatter: Bjarne Henrik Lundis

Pris: 245 kroner

Type: Bog

Forlag: Sidespejlet

Bogen falder i tre afsnit: Arbejdsmarkedet før - nu - og i fremtiden. Vi møder Anker og Danmarks første sporvognskonduktrice. Hun brød alle kønsroller og gik ind på mændenes domæne og blev tillidsrepræsentant. Det er fagbevægelsens rolle, solidaritet og strejker, men også kønsroller, der diskuteres. I nu-afsnittet møder vi blandt andet indvandreren, der måtte kæmpe hårdt for at komme ind på arbejdsmarkedet. Pigen med tre forskellige uddannelser, der er i gang med den fjerde. Handelsstudenten, der blev postarbejder og tillidsrepræsentant i Post Danmark. Fælles for dem er nødvendigheden af en uddannelse for at kunne bide sig fast og manøvrere på arbejdsmarkedet. Men dertil kommer holdninger til arbejdslivets krav, for arbejdspladserne er mangfoldige og forskellige hvad angår mobning såvel som medindflydelse.

I fremtiden er det globaliseringens indflydelse på arbejdsmarkedet, der bliver vilkårene for de unge, når de forlader uddannelsesinstitutionerne. Arbejdspladser forsvinder, iværksættere og idérige mennesker huserer, mønsterbrydning må fremmes. Kravet om uddannelse er indiskutabelt, men arbejdslivet forandrer sig.

Alt dette og mere kommer bogen omkring i 12 interview med tilhørende kommentarer af relevante fagpersoner. Til hvert afsnit er der opgaver, spørgsmål og link. Bogen kan anbefales til samfundsfag, historie og erhvervsorientering, hvor den vil give solide input til diskussioner og gæstelærere og besøg ude i virkeligheden.