Marie Houbak er glad for kombinationen af arbejde og studium på den nye traineeuddannelse. Den megen praksis fik hende til at skifte fra den almindelige læreruddannelse.

Marie kørte død i den almindelige læreruddannelse

Marie Houbak skiftede en almindelig læreruddannelse i Aarhus ud med en traineeuddannelse i Jelling. ­Arbejdsmængden er stor, men hun er ikke i tvivl om, at valget er det rigtige.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Læreruddannelser med løn breder sig 

Selv om 25-årige Marie Houbak ikke var i tvivl om, at hun skulle være lærer, var hun efter et år på læreruddannelsen i Aarhus kørt sur i studiet. Overgangen fra at have arbejdet med elever i nogle år på en efterskole til at komme tilbage på skolebænken var simpelthen for stor.

Hun overvejede derfor at skifte til en af landets netbaserede læreruddannelser, så hun kunne undervise ved siden af. Men da hun en dag læste om en ny læreruddannelse i Jelling, der kombinerede arbejde i skolen med holdundervisning på et studium, var valget let.

»Jeg er glad for, at jeg skiftede. Jeg holder meget af mit arbejde, og det giver enormt meget, at vi studerende kan bringe vores mange forskellige erfaringer med ind på uddannelsen. Det er også nemmere at huske teorien, når jeg kan koble det på episoder med mine egne elever«, fortæller Marie Houbak.

Fik først stilling inde i skoleåret

Sammen med en medstuderende er Marie Houbak ansat i en 40-procentsstilling på Petersmindeskolen i Vejle: Her underviser hun to formiddage og hele onsdagen. Resten af hendes timer udfyldes i år af vikartimer.

»Det skyldes, at jeg først fik stillingen inde i skoleåret, så fagfordelingen var på plads. Næste år skal jeg kun have 7. klasse i engelsk og idræt«, forklarer hun.

Marie Houbak begyndte i august sidste år som en del af det første traineehold på University College Lillebælts afdeling i Jelling. Her fik 17 studerende fra start en lærerstilling på en skole i samarbejdskommunen Vejle. Marie Houbak var dog ikke så heldig. Den første måned var hun derfor på jagt efter et job.

»Uddannelsen har vores ansøgninger liggende og sender ud for dem, som mangler en stilling. Men jeg var også selv opsøgende og kontaktede nogle skoler og sagde, at hvis ikke de havde plads til en fast stilling, så var jeg klar på vikartimer«.

Det gav midt i september pote, hvor Petersmindeskolen tilbød vikartimer, og senere fik Marie Houbak tilbudt faste timer.

Hårdt med studium og arbejde

Selv om Marie Houbak er meget begejstret for at kunne arbejde og studere på samme tid, er det også hårdt: »Det er presset nogle gange. Jeg har merit for nogle fag, så jeg har lidt mere luft i mit skema, men nogle af mine kammerater har rigtig meget at se til«.

Arbejdet gør også, at hun ikke altid når igennem alt læsestoffet til studiet, og andre gange kan hun godt sidde på studiet og have sine elever i tankerne.

»Jeg kommer jo nogle gange direkte fra arbejde, og så kan jeg godt have episoder med eleverne i hovedet, episoder, som jeg føler, at jeg ikke fik afsluttet ordentligt«, siger hun.

Men selv om belastningen er stor med et fuldtidsstudium og arbejde, er hun glad for, at hun har en 40-procentsstilling.

»Jeg ville være ked af at skulle være der mindre. Så tror jeg, at jeg ville have svært ved at føle mig som en del af arbejdspladsen. Det handler meget om relationen til eleverne og følelsen af at høre til på arbejdspladsen«.

For og imod traineeuddannelsen