Anbefalinger til historie og samfundsfag

Denne gang kommer anbefalingerne Lars Allan Haakonsen, der er historielærer på Sindal Skole i Hjørring Kommune og faglig rådgiver i historie og samfundsfag på folkeskolen.dk/kulturfag.

Offentliggjort

Bog
Ny bog på gamle flasker

I 1991 udkom ”Drengene fra Sankt Petri” som spillefilm og roman. Både film og bog tager udgangspunkt i den første modstandsgruppe

i Danmark under besættelsen, Churchill-klubben i Aalborg. Bogen og filmen har siden da ofte været brugt i dansk- og historieundervisningen.

Gyldendal har netop udgivet en flot grafisk roman med samme navn. Som en selvstændig fortolkning af Bjarne Reuters oprindelige værk er den nye udgave skrevet og illustreret af Erik Barfoed. Tegnestilen og det komprimerede sprog bør vække interesse hos selv de mest ugidelige elever. Et yderst anbefalelsesværdigt bud på en grafisk roman til et tværfagligt forløb mellem dansk og historie.

Læses bogen, kan tv-udsendelsen ”Ingemann og besættelsen” med fordel ses. Her interviewes Helge Milo, som var med i gruppen. Desuden kan man google sig frem til ”The Boy Saboteurs”. Allerede i 1943 var historien om gruppens sabotageaktioner nået til USA. I tegneseriehæftet ”True Comics” blev historien om sabotagedrengene fortalt. Dog knap så dramatisk og actionfyldt som i Erik Barfoeds nye udgave.

“Drengene fra Sankt Petri” af Erik Barfoed, Gyldendal

Kursus
Nyt kanonpunkt – gratis temadag nær dig

Fra næste år tilføjes Holocaust til historiefagets kanonliste og bliver dermed en obligatorisk del af undervisningen i folkeskolen. Den endelige beslutning er netop taget, men nyheden har været undervejs længe.

Allerede i januar sidste år lancerede den daværende socialdemokratiske regering en handlingsplan med 15 initiativer til bekæmpelse af antisemitisme i Danmark. Et af disse punkter hed: ”Undervisning og erindring om Holocaust og andre folkedrab skal fremmes”. I forlængelse af dette blev der afsat midler til, at historielærere rundtom i landet kan komme på gratis temadage om dette emne.

Opgaven er endt hos centrene for undervisningsmidler (CFU), og i løbet af sensommeren 2023 og foråret 2024 bliver der afholdt forskellige temadage, hvor den nyeste forskning om Holocaust præsenteres, og nye – tilmed gratis – undervisningsmaterialer introduceres. På dit lokale CFU vil de forskellige datoer snart blive offentliggjort, og så er der bare tilbage at tilmelde dig og din kollega.

mitCFU.dk

Ud af huset

Heldigvis er historiefaget andet end gamle bøger og digitale portaler. Ens lokalområde er også historie, hvilket min 6. klasse nu kan skrive under på. På arkiv.dk havde jeg fundet et billede af opførelsen af et hus på en bar mark anno 1972. I beskrivelsen af billedet stod angivet adressen på en nærliggende villavej.

En gåtur til villavejen afslørede, at huset for længst var færdigbygget, ligesom mange andre huse var kommet til. Ud fra dingeo.dk kunne eleverne konstatere, at stort set alle huse på vejen var bygget i netop dette år. Hvad var der sket, siden et sådant byggeboom havde ramt byen?

Ud fra forskellige kilder kunne eleverne konstatere, at der i Danmark blev bygget omkring 500.000 huse i perioden 1960-1980 – præcis samme periode hvor den lokale villavej også blev bebygget. Ikke kun det lokale, men også nationale byggeboom kunne skyldes, at flere kvinder var kommet ud på arbejdsmarkedet i perioden. Denne tese kunne bekræftes af statistikker fra kvinfo.dk. Dermed fik eleverne øjnene op for, hvordan en lokal villavejs udvikling også fortæller danmarkshistorie.

arkiv.dk, dingeo.dk og kvinfo.dk