Skoler smelter sammen

11 skoler smelter sammen til i alt fem skoler. En eller måske to skoler forsvinder helt fra landkortet til sommer

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sidste år drejede 12 folkeskoler nøglen om, da skoleåret var slut. Året før var det 23 og i 2003 ti. I år forsvinder højst to skoler, når eleverne går på sommerferie. Dertil kommer, at en række skoler lægges sammen under en fælles ledelse, men bevarer undervisningen i de nuværende lokaler.

Det ligger fast, at Rømø Skole lukker helt, og det er der ikke megen dramatik i, mener Ulrik Nielsen, kredsformand for Tønder Lærerkreds.

»Der er ikke mange fastboende tilbage på øen, så børnetallet falder støt. Samtidig har mange forældre flyttet deres børn til andre skoler gennem de senere år, så de har selv været med til at lukke skolen på Rømø«.

Der er fem elever i børnehaveklassen, én i 1. klasse og to i 3. klasse på Rømø Skole, og de fortsætter på Skærbæk Kommuneskole efter sommerferien. Hvor lederen af børnehaveklassen og de to lærere skal hen, er der endnu ikke taget stilling til.

Måske lukker Seem Skole i Ribe Kommune også. En lukning skal besluttes senest 1. december for at kunne træde i kraft året efter, så politikerne kan først nå at nedlægge Seem Skole i 2007. Men de sender et forslag om lukning til høring de næste to måneder, og bakker forældrene op, søger kommunen måske dispensation.

»Det er en mulighed, vi overvejer. Men på grund af høringsfristen kan byrådet først træffe den endelige beslutning den 27. april. Det er lige sent nok, så jeg tvivler på, at vi kan nå at lukke skolen til sommer«, siger Bjarne Schmidt, konstitueret leder på Vittenbergskolen og dermed også leder for Seem Skole.

Til gengæld er han overbevist om, at forældrene går ind for at lukke skolen. Det var der bred enighed om på et forældremøde for nylig.

»Vi har 65 elever på skolen, men til næste år falder det til 50. Det gør det svært at have spændvidde nok i undervisningen, selv om lærerne er dygtige«, siger Bjarne Schmidt.

Seem Skole hører under ledelsen på Vittenbergskolen, men har sit eget skoledistrikt. Derfor er politikerne nødt til at køre nedlæggelsen efter reglerne for selvstændige skoler.

Ikke alle truede skoler mister nødvendigvis livet. I Greve besluttede et flertal i det gamle byråd at arbejde hen mod en sammenlægning af to naboskoler i Tune. Nu har Greve fået ny borgmester, og de politiske signaler tyder på, at Tune Skole og Lundegårdskolen alligevel får lov at fortsætte som selvstændige.

Skoleændringer i 2006

København:

Stevnsgades Skole (230 elever) og Sjællandsgades Skole (185 elever) lægges sammen til én skole med fælles ledelse, men undervisningen fortsætter på begge matrikler.

Ballerup:

Heldagsskolen Skovmarkskolen lægges sammen med Undervisningsprojekt Lautrup med fælles ledelse.

Munkebo Kommune:

Troelskærskolen (230 elever) og Svishaveskolen (190 elever) lægges sammen til Skolen ved Noret, men undervisningen fortsætter begge steder.

Ryslinge Kommune:

Gislev Centralskole (244 elever), Kværndrup Skole (160 elever) og Ryslinge Sogneskole (175 elever) lægges sammen til én skole med tre undervisningssteder.

Søndersø Kommune:

Nordmarkskolen (170 elever) lægges sammen med Søndersøskolen (326 elever) under én ledelse, men på to matrikler.

Skærbæk Kommune:

Rømø Skole nedlægges, og de otte elever fortsætter på Skærbæk Kommuneskole.

2006 eller 2007:

Ribe Kommune:

Politikerne overvejer at lukke Seem Skole (65 elever). Efter reglerne kan det først blive i 2007, men hvis forældrene bakker op, søger kommunen måske dispensation til at lukke skolen til sommer.

2007:

Farum og Værløse Kommuner:

Farum 10. klasse Skole (32 elever) og Egeskolen (70 elever i 10. klasse) indleder til august et tæt samarbejde med fælles undervisning i løbet af året. Skolerne ventes at blive lagt sammen i 2007, når Farum og Værløse er blevet til Furesø Kommune, formentlig i Egeskolens bygninger.

Nye skoler på vej

2006:

København:

Gasværksvejens Skole på Vesterbro genåbner med to børnehaveklasser og skal derefter udbygges år for år til en fuldt tosporet skole.

Politikerne overvejer desuden at bygge en ny skole i Ørestaden.

2007:

Hillerød:

Sophienborg Skole åbner med 0.-3. klasse og bliver derefter udbygget etapevis til to spor med 500 elever fra 0. til 9. klasse.

Sakskøbing:

Ny skole i Sakskøbing erstatter Radsted Centralskole (122 elever), Rørbæk Skole (210 elever) og Våbensted Skole (142 elever).

2008:

Ringsted:

Ny skole åbner på byens gamle kaserne med 500 elever fra 0.-6. klasse og skal derefter udbygges i etaper til fire spor med 1.000 elever fra 0.-9. klasse.

Næstved:

Maglebjerg Skole åbner med et til halvandet spor fra 0.-3. klasse og skal derefter udbygges i etaper til en fuldt tresporet skole.