Forældre ønsker tag med hældning

133 forældre fra Skårup Skole sender anmodning til kulturudvalget

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forældrene på Skårup Skole i Svendborg beder indtrængende om, at skolen får et tag med stor hældning.

133 forældre besluttede på et møde i sidste uge at sende en udtalelse til kulturudvalget.

Skårup Skole (omtalt i Folkeskolen nummer seks) er under omfattende renovering på grund af dårligt indeklima, fugt og skimmelsvamp, og kulturudvalget skal på et møde onsdag den 14. februar træffe beslutning om, hvilken tagløsning skolen skal have.

Det billigste er en kiletags-løsning, hvor det nuværende tag løftes og får en hældning på to en halv centimeter per meter. Denne løsning koster 18 millioner kroner. Den anden løsning koster 24 millioner kroner og indebærer, at taget får bygget en trækonstruktion ovenpå, sådan at man har mulighed for at komme op og besigtige taget for utætheder. Samtidig får taget en hældning på fem centimeter per meter.

Svendborg Kommune har tidligere bevilget 15 millioner kroner til renovering og kiletag, men hele projektet er i mellemtiden blevet dyrere. Samtidig er både lærere og forældre utrygge ved løsningen med kiletag og med en tidligere beslutning om, at skolen skulle benyttes, mens renoveringen foregik. Det blev dog i sidste uge besluttet, at der ikke skal være undervisning på skolen, før én etage står færdigrenoveret til sommer.

Det gælder børns sundhed

'Efter en lang periode med bekymring om vore børns sundhed, har forældrene på Skårup Skole nu brug for en vished om, at vi i fremtiden kan sende vore børn i en skole, hvor der ikke er risiko for deres sundhed. Derfor beder vi indtrængende om tagløsningen med stor hældning, så vi kan kontrollere for fugt og dermed fare for svampeangreb', skriver forældrene til kulturudvalget.

- Det er muligt, at en kile-løsning er god nok, men vi kan ikke bære den usikkerhed, der er om emnet. Det er børnenes sundhed, det gælder, siger skolebestyrelsesformand Vibeke Sander Nielsen.

- Jeg har ikke tillid til, at kulturudvalget på deres møde går ind for et tag med rejsning. Jeg kan ikke lide, at de tænker så kortsigtet. Vi må have tryghed ind på skolen nu, siger hun.

Lidt over 30 børn er nu mærket af gener fra det dårlige indeklima og har ifølge skolebestyrelsesformanden været hos læge.

En anden af Svendborgs skoler fik ved renovering for nogle år siden et kiletag, og dér oplever man stadig, at det drypper ned gennem taget.

To konsulenter fra Danmarks Lærerforening deltog i sidste uge i et møde på skolen, hvor også kredsformanden, kulturudvalgsformanden, Arbejdstilsynet og chefen for Cowi consult, der står for renoveringen, deltog.

- Jo mere hældning taget får jo bedre. Vi anbefaler helt klart løsningen med mest taghældning, siger konsulent i DLF, Peter Blichfeldt.

I en skrivelse fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBI-anvisning 178: Bygningers fugtisolering. 1993) anbefales en taghældning på mindst 1:40, hvilket svarer til to en halv centimeter per meter, 'men bedst 1:20', hvilket svarer til fem centimeter hældning per meter, 'der sikrer, at vand afledes fra taget', som der står i skrivelsen.

Pavilloner stilles op

Egentlig var det meningen, at skolen skulle bruges under hele renoveringen, men i sidste uge blev det besluttet at stille 14 pavilloner op til undervisning og administration, sådan at ingen skal komme på selve skolen under første del af renoveringen. Foruden pavillonerne bliver der undervisning på Skårup Statsseminarium, skolefritidsordningen, en konfirmandstue og et mødelokale i hallen.

De første fem pavilloner står allerede klar.

- Første august i år kan vi rykke ind i underetagen, der så skulle være renoveret, fortæller viceinspektør Torsten Andersson.

- Tiden må vise, hvordan det udvikler sig. Hvis etagen til den tid er totalrenoveret, og børnene ikke skal gå rundt på en byggeplads, så kan det sikkert godt lade sig gøre.

De resterende pavilloner skal blive, indtil renoveringen er helt færdig i 1997.

Skolebestyrelsesformanden er tilfreds med, at skolen er rømmet under renoveringen, og der er pavilloner eller andre løsninger til alle klasser.

- Men den løsning kunne vi allerede have haft fra starten af projektet, hvis bare renoveringsfirmaet havde anbefalet det, siger Vibeke Sander Nielsen.

Lærernes talsmand, Eric Schmidt, siger, at man oplever åbenhed og bevægelighed fra kommunens side.

- Vi har oplevet både goodwill og forståelse hos kommunen, og vi er tilfredse med, at der nu kommer pavilloner op, så der ikke skal være undervisning på skolen under renovering af den ene etage, men med hensyn til taget, så tror vi ikke på noget, før vi hører resultatet.

- Vi håber meget på løsningen med stor hældning. Det er vigtigt, at man fremover kan komme ind og besigtige taget.

hela