Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Ved Margit Schaleck
For 50 år siden
Ved Nytaar 1946
Den bestaaende Skole har i 1945 været ude for stærke Angreb af hypermoderne Pædagoger. Skolen er ikke demokratisk, da den bygger på Autoritet, Sindelagspaavirkning og Konkurrence.
Børnenes frie Initiativ og Aktivitet, deres Selvvirksomhed og Samarbejde skal være Grundlaget i den demokratiske Samfundsskole. Ogsaa Eksamensmellemskolen med dens Deling af Børnene i 11-12 Aars Alderen er en udemokratisk Skoleform og bør afløses af en udelt Skole til 14-15 Aars Alderen.
Naturligvis kan der paavises Fejl, og Skolen skal lade sig befrugte af nye pædagogiske Strømninger og lade sig belære af de Resultater, som den psykologisk-pædagogiske Forskning kan opvise, men derfra og saa til at kaste alt det overleverede og gennemprøvede over Bord er der dog et Spring.
Uddrag af lederartikel.
Folkeskolen , nummer 1
januar 1946
For 25 år siden
Forureningsevangeliet
Et nyt fag er udråbt til skolens alfa og omega. Avisartikler har i den forløbne uge proklameret kendskab til og indsigt i naturforureningens problemer som skolens vigtigste opgave. Det umiddelbare indtryk er, at det er da glimrende, at naturfredningsårets forureningskampagne i skolen følges op med undervisningsmæssige foranstaltninger af permanent sigtende karakter. Den overvældende opbakning om forureningskampagnen i form af featureuger - livligt afspejlet her i bladet - lader ingen i offentligheden i tvivl om skolefolks aldeles overvejende fornemmelse af sagens alvor og forpligtende karakter for opdragelsen og undervisningen. Men det forbyder ikke, at man beholder benene på jorden og nøgternt betragter forholdet mellem skolens kræfter og midler og det mål, der stilles op.
Uddrag af lederartikel.
Folkeskolen , nummer 4
januar 1971