Anbefalinger til din franskundervisning

Rikke Hjort Hvillum er fransklærer på Skovvangskolen i Aarhus og faglig rådgiver i fransk. Her kommer hun med sine bedste anbefalinger til din franskundervisning.

Publiceret

Video
Hvorfor spiser man la galette des rois i januar?

1jour1actu.com er et medie, hvor alverdens nyheder bliver formidlet til fransktalende børn og unge, så de bedre kan forstå verden omkring sig og følge med i aktuelle begivenheder. Man kan kalde det en fransk udgave af ”Ultra Nyt”.

Indholdet er så godt formidlet, at man let bliver opslugt af de mange fine og simple forklaringer af, hvad der foregår i verden omkring os. Og så er der rigtig meget inspiration at hente til franskundervisningen.

Især videoerne "Un jour, une question" bruger jeg selv til korte præsentationer af et emne på autentisk fransk. Der findes videoer om stort set alt: Lige fra hvorfor det franske flag er blåt, hvidt og rødt, til hvorfor man spiser la galette des rois i januar.

1jour1actu.com

Hjemmeside
Nyheder og podcast til eleverne – og til dig selv

Et andet sted, hvor du kan se korte videoer, høre podcast og følge med i nyheder, er mediet Brut. Her formidles mange aktuelle temaer fra et forholdsvis ungt perspektiv. Nogle gange er det lykkedes mig at bruge en af de korte dokumentarvideoer direkte i undervisningen, men ellers benytter jeg mediet til min helt egen fornøjelse.

Jeg har blandt andet set videoen "Avoir 16 ans à Denain", der giver et indblik i hverdagen som 16-årig i Denain, der er en af Frankrigs fattigste byer. Her handler livet om motocross og amerikansk fodbold og står på alle måder i kontrast til det glamourøse liv i Paris, som Frankrig ellers ofte bliver forbundet med.

Lige nu lytter jeg også til podcastserien "C’est réel", hvor forskellige personer fortæller om en episode, der ændrede deres liv.

brut.media/fr

Film
Franske serier til vintermørket

Der findes heldigvis masser af dejlige franske tv-serier for enhver smag. "Dix pour cent" var og er stadig et kæmpe hit. Serien skildrer gennem fire sæsoner op- og nedturene i et pulserende, parisisk agentbureau. Hvert afsnit har en autentisk fransk skuespiller på rollelisten, der spiller sig selv og bliver omdrejningspunkt for alverdens intriger og problemer – har du ikke set den endnu, så kom i gang.

Du kan også se "Standupperne", der er en nyere serie fra 2022. Her følger man fire venner, der sætter alt på spil for at få verden til at grine. Den har masser af lækkert fransk input for både øjne og ører – perfekt til en hyggestund i sofaen i vintermørket.

Begge serier kan ses på Netflix.

Powered by Labrador CMS