"På grund af kommunernes økonomiske situation ser vi flere eksempler på, at kommuner i højere grad har fokus på at få så billigt et tilbud som muligt, uanset kvaliteten af tilbuddene i relation til borgernes behov", siger Bjørn Hansen, formand for skole- og uddannelsespolitiske udvalg i DLF.

Efter tv-dokumentar: DLF foreslår abonnementsordning for specialundervisning

I kølvandet på dokumentaren ”Pigen, der ikke vil dø – 1 år efter” på DR1 i aftes opfordrer Danmarks Lærerforening regeringen til at ændre på finansieringen for de specialiserede undervisningstilbud, så man undgår, at kommuner giver et ringere tilbud for at spare penge.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det vakte opsigt, at DR1 sidste år viste dokumentaren "Pigen, der ikke ville dø" om den dengang 19-årige Carina Melchior fra Mørke på Djursland, som kørte galt, men snød lægernes forudsigelser og vågnede på hospitalet, efter at familien havde sagt ja til organdonation.

Kommunen trodsede eksperternes anbefaling

I aftes viste DR, hvordan det går Carina Melchior i dag. De første måneder efter ulykken var hun i behandling på det højt specialiserede Hammel Neurocenter i Østjylland, men derefter blev hun placeret på et kommunalt genoptræningscenter i sin hjemkommune, Syddjurs, hvor der udelukkende var ældre mennesker.

Stigende antal hjerneskadede betaler selv for deres behandling

Den placering var med til at tage noget af motivationen fra Carina Melchior, og den skete, selv om både Hammel Neurocenter og kommunens egen hjerneskadekoordinator anbefalede, at hun kom til at være sammen med andre unge. Det har fået blandt andre socialrådgiver i Hjerneskadeforeningen Eva Hollænder til at reagere.

"Det kan kommunen ikke være bekendt, så svært er det jo ikke", siger hun til P4 Østjylland.

Kommunerne har fokus på pris frem for kvalitet

Også DLF reagerer på udsendelsen. Ifølge lærerforeningen betyder den eksisterende finansieringsstruktur, at der er store forskelle på, hvilke muligheder borgerne har for at modtage et optimalt tilbud.

Handicappede føler sig svigtet af kommunalreformen

"Det er foruroligende, at Syddjurs kommune ikke fra starten af vil give Carina det tilbud, hun har behov for. På grund af kommunernes økonomiske situation ser vi flere eksempler på, at kommuner i højere grad har fokus på at få så billigt et tilbud som muligt, uanset kvaliteten af tilbuddene i relation til borgernes behov", siger Bjørn Hansen, formand for skole- og uddannelsespolitiske udvalg i DLF.

Udviklingen giver anledning til bekymring

Dt kortsigtede fokus på økonomi er en trussel for den fortsatte faglige udvikling på undervisningsinstitutionerne, siger Bjørn Hansen.

Lærere på specialinstitutioner oplever massiv tilbagegang

"Driften af skolerne bliver sårbar, og specialiserede undervisningstilbud bliver nedlagt. Udviklingen bør give anledning til stor bekymring hos alle ansvarlige politikere. Kvalitetsforringelserne skal stoppes, så det sikres, at de medborgere, der kæmper med funktionsnedsættelser, får det kvalificerede undervisningstilbud, som de har brug for, så de kan komme videre i livet. Derfor opfordrer vi regeringen til at genoverveje hele finansieringen af de højt specialiserede undervisningstilbud", siger Bjørn Hansen.

Borgmesteren afviser kritikken

Regeringen har netop fremlagt et udspil med justeringer af det specialiserede social- og undervisningsområde - et udspil, som Danske Handicaporganisationer, DH, dumper. DH vil blandt andet forpligte kommunerne til at samarbejde om de tilbud, borgene har brug for.

DH dumper regeringens udspil om forbedring af specialundervisning

Borgmester Kirsten Bille (SF) afviser over for P4 Østjylland, at det var økonomiske hensyn, der fik Syddjurs Kommune til at placere Carina Melchior på det lokale center i stedet for at sende hende til et tilbud uden for kommunen.

"I første omgang er det det faglige indhold, som har første prioritet. Vi har et rehabiliteringstilbud af høj kvalitet", siger Kirsten Bille til radioen.

Speciallærere: Borgerne får et ringere tilbud