Når de nye Fælles Mål - som netop er sendt i offentlig høring - indtræder som fagligt pejlemærke, kan skoler engagere sig med de ni nye internationale vejledere, som er ansat i Undervisningsministeriet.
Arkivfoto: Louise Knuth Pedersen
Ministerium afviser ngo-kritik af Fælles Mål
(Opdateret 21.05.14 kl. 12.56) Det forringer fremtidige folkeskoleelevers viden om andre kulturer og globale forhold, hvis internationalisering ikke længere er med i Fælles Mål som tværgående tema. Det mener udviklingsorganisationen Ibis. Undervisningsministeriet afviser kritikken.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Ibis mener, det er stort skridt i den gale retning, hvis det tværgående tema internationalisering med de nye Fælles Mål udgår fra beskrivelsen af elevers faglige mål.
"Ved et møde i Undervisningsministeriet er vi blevet orienteret, om at den internationale dimension forsvinder i de nye fælles mål", siger Helle Gudmandsen, som er leder af Ibis-kampagnen Hele Verden i Skole.
I de Fælles Mål fra 2009 står der, at 'relevant inddragelse' af 'den internationale dimension' er en del af målet for undervisningen. Det er den formulering, som er væk i beskrivelsen af de nye Fælles Mål, forklarer Helle Gudmandsen.
"Læren om andre kulturer er en del af dannelsen, og vi er meget bekymret for, at elever ikke får den globale forståelse, når 'internationalisering' ikke indgår i den faglige beskrivelse som et tværgående tema længere", siger Helle Gudmandsen.
Lærere stejler over fagsynet i de nye Fælles Mål
Ibis mener, at der fortsat skal være et tværgående fokus på internationalisering i fagene dansk, samfundsfag, geografi og natur/teknik, og organisationen har ved møder med Undervisningsministeriet udtrykt bekymring over, at internationalisering ikke er specifikt beskrevet som et tværgående tema i de nye Fælles Mål.
"Racismen er steget i Danmark siden 2002, det kan man læse i aviserne hver dag", lyder den kontante udmelding fra Helle Gudmandsen.
"Den udvikling skal vi have vendt, og derfor har eleverne brug for tidligt i livet at få nogle værktøjer til at forstå andre kulturer", siger hun.
Ministeriet: Det internationale spiller fortsat stor rolle
I de nye Fælles Mål spiller det stadig en stor rolle at klæde elever på til en globaliseret verden og en forståelse for andre kulturer. Det siger kontorchef i Undervisningsministeriet Christina Barfoed-Høj.
"Selv om 'internationalisering' ikke eksplicit står skrevet som et tværgående tema i de nye Fælles Mål, er der stadig masser af fokus på globale emner", siger hun.
Professor: Ministeriet Fælles Mål-afprøvning holder ikke
"I de nye forenklede Fælles Mål bliver læringsmålene bare mindre abstrakte og mere konkrete".
I geografi skal eleverne have viden om klimaets indflydelse på globale forhold, global arbejdsdeling og karakteristika ved fattige og rige lande.
"De mål har alle et globalt sigte", siger Christina Barfoed-Høj.
"Det er ikke vores vurdering, at der er noget at være bekymret for. Sjældent afgrænser noget sig til et enkelt fag. Reformen fordrer generelt til mere teamsamarbejde og til at åbne klasserummet op, og på samme måde vil der også blive arbejdet tværgående frem over", siger hun.
Internationale vejledere laver læringsforløb
Fra august kan skoler samtidig bede om hjælp hos ni nye internationale vejledere, som netop er ansat i Undervisningsministeriet.
Vejlederne "skal give kommuner og skoler inspiration til, hvordan globale forhold kan indgå i undervisningen. Målet er at styrke danske folkeskoleelevers viden om udfordringer og muligheder i udviklingslande", skriver ministeriet i en pressemeddelelse.
Alle fags foreløbige Fælles Mål er offentliggjort
Ibis behøver derfor ikke bekymre sig om, hvor vidt eleverne frem over får god nok undervisning i læren om globale forhold og andre kulturer, siger Christina Barfoed-Høj.
Helle Gudmandsen er meget tilfreds med, at ministeriet har ansat de internationale vejledere, men det er ikke nok, mener hun. Retningslinjerne for deres arbejde skal fremgå mere eksplicit af de Fælles Mål, siger hun.
"Vi er glade for, at vi har fået de her ni vejledere, men vi er bange fo, at de ikke har noget at hænge deres hat på".
Om ni vejledere er nok til at servicere alle landets skoler med internationale forløb, siger Christina Bafoed-Høj:
"Vi vurderer, at det er en fornuftig start. Der vil både være tale om direkte vejledningsforløb med konkrete kommuner og skoler samt landsdækkende indsatser via for eksempel digitale redskaber, som alle kan benytte".