Minister: Nationale test kan give overblik over 'skolehuller'

I et svar til formanden for it-vejlederne forsvarer undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil beslutningen om at gennemføre de nationale test. De skal give overblik over faglige huller hos eleverne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da folkeskolen.dk i går kunne fortælle, at alle folkeskoler skal gennemføre nationale test i fuld skala, når eleverne er tilbage i skole, skrev formand for Danmarks It-vejlederforening Thomas Dreisig sådan på Twitter:

"Alle alarmklokker ringer!!! Hvem træffer dog de beslutninger. Det virker uden hensyn til andre mennesker, og jeg vil godt høre bare en, der kan fortælle, hvad det skal gøre godt for".

Og nu har Pernille Rosenkrantz-Theil svaret:

"Vi har forlænget perioden for gennemførsel af dem frem til juni. Vi har som samfund brug for at få et samlet overblik over skolehuller hos eleverne".

Hun anerkender, at der er fejl og mangler ved de nationale test, men alligevel er de en af vejene til at få både kommunalt og nationalt indblik, skriver hun.

Sidste år blev testene evalueret, og konklusionen var bl.a., at målingerne ikke kan bruges på elevniveau. I stedet skal et helt nyt bedømmelsessystem udvikles, og sidste år blev de nationale test kun gennemført som stikprøver. Men i år - trods coronanedlukningerne - er der test i fuld skala igen. Testene vil dog være justeret, så de skulle måle mere sikkert på elevniveau, og testperioden er forlænget, så skolerne har fra 1. marts til 11. juni til at gennemføre testene, når eleverne er tilbage i skole.

Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen, SF's undervisningsordfører Jacob Mark og Aarhus-rådmand Thomas Medom har alle givet udtryk for stor forbløffelse over, at man prioriterer gennemførelsen af stærkt kritiserede test på et tidspunkt, hvor eleverne er gået glip af så meget undervisning sammen med deres klasse. Det samme har et stort antal lærere på folkeskolen.dk og de sociale medier.

SF: "Fuldstændig galimatias at bruge tid på de nationale test" Nationale test ved genåbning af skoler er gak-gak Hjortdal: Lad nødundervisningen vare til sommerferien DLF: Drop de nationale test