Over hele landet opfordres eleverne til at få skolelederen til at skrive under på en kontrakt med seks 'hacks' for køn og ligestilling på skolen - og det er meningen, at billederne der viser den underskrevne kontrakt frem, skal oversvømme de sociale medier.

Uge Sex rykker online: Skoleledere opfordres til at skrive under mod kønsstereotyper

Om en uges tid er det meningen, at de sociale medier skal fyldes af billeder af skoleledere, der fremviser en underskrift på seks 'hacks' til at sikre, at ingen elever sættes i bås eller behandles på en bestemt måde som følge af deres køn. Køn og ligeværd er årets Uge Sex-tema.

Publiceret

Museers tilbud rykker online

Uge Sex er normalt en travl uge på de aarhusianske museer,Kvindemuseet og Steno Museet med debatter om normer for køn, kropog seksualitet.

I stedet samler Steno Museet unge fra hele landet til et gratis, online tilbud med dilemmasnakke, quizzer og nyeperspektiver på kropsidealer, og Kvindemuseet viser rundt iudstilllingen online og viser eleverne, at kønsroller ogseksualitetsforståelser er forankret i vores kulturhistorie, men atforestillinger om køn og seksualitet også har ændret sig gennemtiden. 

Se sciencemuseerne.dk/ugesex og kvindemuseet.dk/kalender/museet-gar-live-i-uge-sex 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"I Danmark lever vi populært sagt på en ligestillingsløgn, der betyder, at vi går rundt og tror, at vi har ligestilling, og at alle køn har lige muligheder. Men faktum er, at der er forskel på, hvilke muligheder børn og unge har afhængigt af deres køn".

Sådan lyder det fra national chef i Sex & Samfund Lene Stavngaard om valget af 'Lige køn leger bedst' som årets tema for den årlige seksualundervisningsuge.

"Vi er slet ikke i mål med ligestilling, og hvis vi ikke ændrer på det, vokser vores børn op i en verden, hvor der stadig er forventninger, til hvordan en rigtig dreng og en rigtig pige er, og hvor deres køn kan være en begrænsning for, at de kan blive den, de gerne vil", siger hun og tilføjer:

"Det seneste år har vi med #MeToo været vidne til, hvad der sker, når vi ikke er vores ansvar bevidst som samfund, og hvordan det fører til utallige sager om sexisme, krænkelser og overgreb. Når vi opdrager børn og unge kønsstereotypt, sår vi frø til voksenlivets ligestillingsproblemer. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på køn blandt børn og unge".

Sammen med Danske Skoleelever, Lærerstuderendes Landskreds og Pædagogstuderendes Landssammenslutning har organisationen indsamlet vidnesbyrd fra elever, lærere og forældre, der har oplevet eller været vidne til forskelsbehandling på baggrund af køn i skolen.

De vidnesbyrd har inspireret til udviklingen af 6 hacks, som skoler kan forpligte sig til i forbindelse med Uge Sex for at skabe ligeværd blandt eleverne. 

Coronanedlukningen er forlænget, og derfor er Uge Sex rykket online, og  Sex & Samfund har derfor skabt et digitalt undervisningsunivers.

Lene Stavngaard opfordrer forældrene i hjemmeskolen til at starte snakken om køn med deres børn og har udviklet en mailguide til forældre, så man som forælder kan klæde sig selv på til snakken.