Anmeldelse
Ære og skam
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Dette er en ny og revideret og udvidet udgave af forfatterens bog fra 1996. I forordet begrunder Naser Khader udvidelsen med, at han er blevet mere nuanceret i sine synspunkter, og at den danske debat om integration har ændret sig. Der er også kommet et stikordsregister til.
Forfatteren angiver, at målgruppen er personer, der i deres arbejde møder muslimer, for eksempel lærere, pædagoger og læger. De tillægges stor betydning i integrationsprocessen. Desuden journalister, der her får en baggrundsviden, der skulle gøre det muligt at fremstille muslimer mere korrekt.
Formålet med bogen er at afmystificere muslimers værdier og livsmønstre ud fra teorien om, at viden skaber forståelse, der så er basis for stillingtagen. Han giver udtryk for, at det er en oplysende bog, ikke en politisk bog.
Den første del af bogen beskriver islams historie og kernebegreber, ofte sammenlignet med kristendommen. Andel del af bogen omhandler muslimske traditioner og levevis med afsnittet om ære og skam som det centrale. Disse værdier gennemsyrer mange muslimers liv, og Naser Khader mener, at fastholdelsen af dem er meget problematisk for integrationen. Det er spændende at læse om baggrunden for de træk, man kender fra hverdagen hos muslimske familier. Skikkene omkring ægteskab, kønsmoral og børneopdragelse ligger langt fra vores normer.
Bogens afsluttende del omhandler udviklingen i integrationsprocessen. Her tydeliggør forfatteren sine holdninger ud fra aktuelle eksempler. Naser Khader opfordrer til aktiv deltagelse uden berøringsangst i integrationsprocessen. Han diskuterer sin fremtidsvision om et multietnisk samfund med et fælles værdigrundlag. Der stilles krav om en »euro-islam« med værdier som ligestilling, demokrati og dialog. Han accepterer en vis kulturrelativisme, men ikke værdirelativisme.
Naser Khaders største fortjeneste er nok den indforståede formidling af islamiske værdier og traditioner samtidig med kravet om forandring og demokrati.
En vigtig bog, der anbefales til unge og voksne læsere til oplysning, undervisning og diskussion.