Den nye undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil ved overdragelsen i Undervisningsministeriet.
Foto: Caroline Schrøder
Borgerlige ordførere er på vagt over for ny undervisningsminister
Med udpegningen af Pernille Rosenkrantz-Theil til ny undervisningsminister ruster borgerlige ordførere sig til at forsvare brede forlig om fx de nationale test. Den nye minister giver anledning til både forventninger og bekymringer blandt ordførerne.
DEN NYE MINISTER
Folketingsmedlem for Enhedslisten i perioden 1999-2007 og siden2011 for Socialdemokratiet. Ved valget i 2011 fik hun 16.919stemmer. Ved det netop overståede valg var der 12.071 personer, dersatte deres kryds ved hendes navn.
Ordførerskaber
Børneordfører, 2017
Handicapordfører, 2015-2014
Socialordfører, 2014 og 2019
Klima- og energiordfører, 2014-2011
Uddannelse
Bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet
Tidligere job
Ledelseskonsulent, 3F'sformandssekretariat, 2009-2011.
Koordinator for den fri ungdomsuddannelse, Det frieGymnasium, 1996-1997.
Konsulent og rådgiver, FOA, 2008.
Underviser, Krogerup Højskole, 2006.
Folkekirkens Nødhjælp, 1999 og 2001.
Kampagneleder for Operation Dagsværk, København, 1998.
Hjemmehjælper, Søllerød Kommune, 1995.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Allerede for cirka 20 år siden forudså Henrik Dahl, der i dag er undervisningsordfører for Liberal Alliance, at Pernille Rosenkrantz-Theil ville blive undervisningsminister i omkring 2020.
Spådommen faldt i forbindelse med, at Henrik Dahl var hyret af Dansk Industri til at formulere et fremtidsscenarie.
"Jeg tegnede et situationsbillede, der dels skulle virke anderledes - men samtidig troværdigt. Og allerede dengang syntes jeg, at Pernille var for pragmatisk til at være i Enhedslisten. Men Dansk Industri syntes, det var noget fjolleri", erindrer Henrik Dahl i dag.
Men også Alex Ahrendtsen frygter, at der nu er lagt op til en ny politisk holmgang om de nationale test.
"Hvis vi nu skal til at slås om de nationale test endnu engang, sådan som det åbenbart fremgår af forståelsespapiret, så bliver det godt nok træls. Og hvis vi skal til at have en masse nye forsøg i folkeskolen, så bliver det træls. Alene folkeskolereformen er jo et stort forsøg - og det kræver en ministers fulde opmærksomhed at få den til at virke. Så min klare opfordring til den nye minister er, at hun dropper alle forsøg og siger: Nu har vi forsøgsstop, nu skal vi have folkeskolen til at virke", siger Alex Ahrendtsen.
Professionelt utålmodig
Professionelt utålmodig
De Radikales undervisningsordfører Marianne Jelved har kun lovord til overs for Pernille Rosenkrantz-Theil.
"Hun sætter en ære i at ting lykkes. Hun sætter en ære i at sætte alle kræfter ind på, at den politiske linje og de beslutninger, der er taget, også bliver til virkelighed. På den måde er hun ikke tålmodig. Hun er professionelt utålmodig - og det opfatter jeg som en styrke" siger Marianne Jelved.
Hun kender Pernille Rosenkrantz-Theil fra mange års samarbejde i Folketingets socialudvalg, hvor de har samarbejdet om flere store politiske beslutninger som fx satspuljeområdet.
"Det kan ikke trække ned for hende, at hun er i stand til at bidrage til den type samarbejde. Derfor burde de borgerlige ordførere egentlig komme med en form for dokumentation for, at de har ret til at frygte det, de siger", siger Marianne Jelved.